Читај ми!

Otvoren prvi bitkojn bankomat na svetu

Virtuelna valuta, bitkojn, po prvi put može da se podigne sa bankomata, koji je postavljen u Vankuveru. Uskoro će još četiri aparata biti postavljena u drugim kanadskim gradovima. Kompanija „Bitkojnijaks“ se nada da će ovo podstaći i druge zemlje.

U Vankuveru je otvoren prvi bitkojn bankomat koji izdaje pravi novac u zamenu za virtuelnu valutu putem sigurnosnog sistema skeniranja dlana. Bitkojnima se može trgovati onlajn, a ustvari predstavljaju valutu interneta.

Radi se o prvom od pet bankomata koje je kanadska kompanija „Bitkojnijaks“ kupila od američkog proizvođača „Robokojn“.

„Mislim da bitkojni imaju potencijal da postanu revolucionarni“, kaže Mičel Demeter, osnivač „Bitkojnijaksa“ i suvlasnik „Robokojna“.

Transakcije ovog bankomata su anonimne, a klijenti se identifikuju skeniranjem dlana. Demeter navodi da anonimna priroda transakcije standarnih valuta u bitkojne ne bi trebala da uplaši one koji sumnjaju u njenu validnost.

„Kaže se da je anonimno, ali zapravo nije. Svaka transakcija se beleži. Vaše ime nije zabeleženo, ali ukoliko neko želi da otkrije ko je napravio transakciju, to je moguće“, objasnio je Demeter.

Otvaranje bankomata urađeno je uskladu sa kanadskim zakonom protiv pranja novca, a bankomati dozvoljavaju transakcije do tri hiljade kanadskih dolara dnevno po korisniku.

Još četiri bankomata će biti postavljena u Torontu, Montrealu, Kalgariju ili Otavi u decembru.

Demeter navodi da bitkojni, koji se koriste kako bi se platile usluge na internetu, sada sve više privlače pažnju u stvarnom svetu, pogotovo zbog toga što trgovcima omogućavaju da izbegnu takse povezane sa kupovinom kreditnim karticama.

Primera radi, kako kaže, u Vankuveru već postoji 30-ak građevinskih kompanija koje prihvataju bitkojne kao način plaćanja, a broj takvih kompanija svakodnevno raste.

„Ova virtuelna valuta funkcioniše uporedo sa stvarnim valutama, a novi bankomati pomoći će njenom širenju. Mi zapravo ne menjamo ništa. Ovo je samo još jedna valuta koja će se koristiti pored svih drugih. Ovo je valuta interneta i uvek će biti vrednovana naspram drugih valuta“, kaže Demeter.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво