Читај ми!

Kinezi grade novu Kristalnu palatu

Prošlo je više od 160 godina otkako je oduševila svet i skoro 80 godina kako je izgorela u požaru, a Britanci nikada nisu zaboravili na nju. Kristalna palata, nekadašnji dragulj Londona, biće ponovo izgrađena kao moderna kulturna atrakcija. Projekat će koštati 590 miliona evra, a finansiraće ga kineska firma.

U jugoistočnom Londonu pre 160 godina otkrivena je monumentalna građevina koja je zasenila svet. Cela u staklu sa potpuno inovativnim dizajnom, Kristalna dvorana je stvarno bila jedinstvena.

Nažalost, nije joj bilo suđeno da potraje, pošto je 80 godina kasnije izgorela u požaru. Britanci, ipak, nisu zaboravili na nju, a sada se planira gradnja nove.

Planiranje, dizajn i gradnju će finansirati kineska investiciona firma „Žong Rong“, a izvršni direktor te kompanije Ni Žaosing opisao je projekat kao „priliku koja se pruža jednom u životu“.

„Želim da ponovo od Kristalne palate napravim dragulj u kruni Velike Britanije i sveta. Ona mora da bude umetničko delo samo po sebi“, objasnio je Ni.

Dimenzije će ostati iste kao i kod stare, biće visine 50, a dužine 500 metara. Stil će takođe podsećati na originalnu Kristalnu palatu, koju je dizajnirao Džozef Pakston za Veliku izložbu 1851. godine.

Londonski gradonačelnik Boris Džonson, koji je obelodanio planove, predsedavaće timom eksperata koji će odlučivati o konačnom izgledu građevine za čiju će gradnju biti izdvojeno 590 miliona evra.

Džonson je istakao da će njegov tim osigurati da gradnja bude najvišeg kvaliteta i da bude u duhu „mnogo voljene“ stare građevine.

„Kristalna palata je bila svetionik inovacija u 19 veku. U svom dizajnu je imala taj napredni duh koji je oblikovao London i ceo svet za buduće generacije“, rekao je londonski gradonačelnik.

Nova građevina biće pre svega namenjena kultunim događajima, poput koncerata, izložbi i prikazivanja filmova, ali i za konferencije i konvencije. 

Još nema planova da se u blizini grade bilo kakvi stambeni objekti, ali će možda u plan biti uključen hotel i poneki objekat komercijalne prirode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво