Читај ми!

Vetar jači od Feliksa

Austrijanca Feliksa Baumgartnera vetar je osujetio u pokušaju da uđe u istoriju skokom sa tačke udaljene 36,5 kilometara od Zemljine površine. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova poduhvat je već drugi put odložen. Baumgartner vidno razočaran, sutra će pokušati ponovo da izvede skok.

07.15 - Meteorolozi potvrdili da, kako sada stvari stoje, najbolje uslove za skok će imati u četvrtak. 

01.57 - Male šanse da će Baumgartner i u sredu uspeti da izvede čudesni skok iz stratosfere. Vremenska prognoza krajnje nepovoljna. 

20.45 - „Ovo je bilo veliko razočarenje. Ali, dok god imamo rezervni balon i dok god imamo više mogućnosti za lansiranje, ja se osećam dobro", izjavio je kasnije Neustrašivi Feliks.

19.50 - Feliksu skinuta kaciga, izlazi iz kapsule vidno razočaran zbog novog odlaganja.

19.42 - Čekanje od pet časova u odnosu na prvobitno zakazano vreme poletanja kapsule nije se isplatilo – zbog jakog vetra na samom aerodromu u Rozvelu, Baumgartnerov skok (ponovo) odložen za sutra. 

19.36 - Počeo direktan prenos ovog događaja širom sveta. 

19:10 - „Vezao sam se u kapsuli, spreman sam za poletanje", poručio je Feliks saradnicima. Petominutno odbrojavanje počelo, pa vraćeno na nulu – vetar je još uvek prejak.

15:40 - Poletanje kapsule odloženo za 19.30 po našem vremenu.

Padobranac i ekstremni sportista iz Austrije Feliks Baumgartner u blizini Rozvela, u Novom Meksiku, pokušao je da izvede skok sa visine od 36,5 kilometara, što bi bio najviši i najbrži slobodni pad u istoriji.

Skok je bio zakazan za 15 časova po našem vremenu, ali je pomeren za 19.30 zbog atmosferskih uslova. Međutim, ni u novom terminu vetar nije imao milosti, pa je istorijski poduhvat ponovo obustavljen.

Feliks je napustio kapsulu vidno razočaran, jer je ovaj projekat zajedno sa ekipom od oko 200 ljudi pripremao poslednjih pet godina. Planira da sutra pokuša ponovo.

Baumgartner je trebalo da uzleti do stratosfere uz pomoć balona sa helijumom. Njegova želja je bila da postane prvi padobranac koji će probiti zvučni zid.

Osim obaranja rekorda, ovim projektom je planirano da se dođe do važnih informacija koje bi naučnicima pomogle da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama.

Među mnogim opasnostima koje su očekivale Feliksa je i mogućnost da se njegovo specijalno odelo pocepa pri skoku iz kapsule, što bi ga izložilo temperaturi od minus 70 stepeni i izazvalo stvaranje potencijalno smrtonosnih mehura u njegovim telesnim tečnostima, poznatih pod nazivom „ključala krv".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво