Читај ми!

Idealan dan za venčavanje

Prema jednom kineskom verovanju, 11. 11. je idealan datum za venčavanje, kao i za odbacivanje samačkog života. Još ako je 2011...

Hiljade Kineza zakrčilo je danas sale za venčanja ili se pridružilo grupama za pronalaženje bračnog partnera, u nadi da će naći ljubav na dan koji mnogi vide kao najpovoljniji datum za zajedničku sreću u ovom veku,

Naime, u Kini se veruje da datum 11.11. donosi sreću, piše list Šangaj morning post.

Prema jednom običaju, 11. novembar se u Kini smatra danom "guanggundjie", tj. Danom samaca, usamljenih, „1", koji zajedno proslavljaju taj datum ne bi li pronašli srodnu dušu.

Ove godine taj datum, u vidu šest jedinica u nizu, predstavlja za Kineze, koji pridaju veliku pažnju brojevima i njihovim kombinacijama, još ubedljiviji razlog da odbace samački život i zaplove u bračne vode. Čak je i Dan samaca ove godine nazvan Super danom samaca.

U Šangaju se više od 3.200 parova prijavilo za venčanje na današnji dan u poređenju sa 500 parova u običnim danima, ističe Šeng Čing službenik biroa za građanske poslove, i dodaje da će taj broj do večeras verovatno biti daleko veći, jer stalno dolaze parovi koji nisu ranije zakazali venčanje.

Proslava srećnog dana nastaviće se i sutra kada će se 10.000 samaca okupiti na ogromnom „sajmu za provodadžisanje" u Šangaju.

Agencija Sinhua je javila da je pomama za venčanjima i provodadžisanjem na „dan šest jedinica" prisutna i u drugim kineskim gradovima.

No, ovaj dan ne smatraju srećnim samo u Kini. U Maleziji je 1.000 parova Kineza razmenilo bračna obećanja u hramovima i gradskim većnicama. Neki su čak čekali da im zajednički bračni život počne tačno u 11 sati.

„Mi verujemo da se broj jedan slaže sa jednim mužem, jednom ženom i jednom dušom i označava da će brak trajati za ceo život", kaže Pua Kim Giok (25) koja je vezala bračni čvor s inženjerom Li Čin Siongom (27). Oni su bili među 460 parova koji su se danas uzeli u popularnom hramu Tean Houu Kuala Lumpuru.

Međutim, današnja pomama i naglasak na ljubavi i sklapanju brakova, nisu bili toliko prisutni u prvim godinama slavljena „originalnog" Dana samaca koji su ranih 1990-tih izmislili studenti na kineskim univerzitetima, tumačeći da 11. novembar predstavlja „gole štapove", što je kineski termin za neženje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара