Imaju 1.500 godina, a i dalje rade!

Lepota veličanstvenog irigacionog sistema u peruanskoj pustinjskoj oblasti Naska privlači pažnju i danas, oko 15 vekova nakon nastanka. Stručnjaci, međutim, ističu da je reč o bunarima i akvaduktima koji i dalje rade!

Имају 1.500 година, а и даље раде! Имају 1.500 година, а и даље раде!

Domišljati načini za korišćenje rezervi vode, koje su primenjivali drevni narodi na teritoriji današnjeg Perua i dalje su zadivljujući.

Kada su Inke stigle u pustinju Sečura (poznata i kao Naska), ubrzo su shvatile da je priroda izuzetno negostoljubiva.

Međutim, život je cvetao na tim prostorima još od 1000. godine pre naše ere, delimično i zbog toga što je stanovništvo koje je živelo tu umelo da kontroliše vodu kojom je raspolagalo.

Sistem podzemnih akvadukta i bunara bio je spas tokom sušnih perioda, ali i u oblastima gde nije bilo vode.

Na reke koje su se pojavljivale sezonski nije moglo da se računa za irigaciju, ali je u oblasti bilo doboljno vode samo je bilo potrebno sprovesti je na željeno mesto.

Akvadukti se i danas koriste iako je veći broj bunara smanjio potrebu za dodatnom vodom.

Međutim, daleko zanimljiviji od tih podzemnih kanala su, kako laicima, tako i stručnjacima, spiralni bunari poznati i kao pukios, koji zemljoradnicima služe da nađu akvadukte, ali i da ih očiste.

Istoričari procenjuju da su izgrađeni negde oko 500. godine naše ere, što znači da služe više od 1.500 godina!

Uprkos tome, bunari su u odličnom stanju.

Arheolozi veruju da su pre njihove izgradnje vršena ispitivanja na „poljoprivrednim oglednim lokalitetima“ da bi se utvrdilo kako će gajene kulture najbolje biti navodnjavane.

U 21. veku, osim stručnjaka, predivni peruanski irigacioni sistem privlači veliki broj turista.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво