Rudar Ilija proslavio 102. rođendan i 51 godinu u penziji

Penzionisani rudar Ilija Čolović iz Jelašnice kod Niške Banje koji je napunio 102 godine jedan je od najstarijih žitelja Srbije. On je 102. rođendan proslavio 19. novembra. Ilija Čolović je i jedan od penzionera sa najdužim penziskim stažom od osnivanja penzionog fonda u Srbiji jer je u penziji 51 godinu.

Poreklom iz Dalmacije, penziju je stekao radeći u rudnicima širom nekadašnje Jugoslavije - u Ibarskim rudnicima, Trepči, Kopaoniku, Jelašića brodu i u Jelašnici, gde i danas živi. U rudarsko okno sišao je kada mu je bilo 18 godina, po uzoru na oca i petoro starije braće.

Čolović je dobrog zdravlja, a poslednji put bio je kod lekara pre četiri godine kada je operisao slepo crevo.

„Ne idem kod lekara i ne pijem nikakve lekove. Zašto bih ih pio kad sam zdrav? Rukama mogu sve da radim kao mladić od 20 godina. Jedino što me u poslednje vreme muči je vrtoglavica koja mi se povremeno javlja“, rekao je vremešni rudar.

Ilija Čolović živi sam pošto mu je ovog proleća, u 89. godini umrla supruga Smilja. Ne žali se na samoću, jer ga, kako navodi, često obilaze sin i ćerka, kao i unuci i praunuci.

„Zadovoljan sam životom. Deca, unuci i praunuci me poštuju, cene. Oni žive u Nišu, ali me stalno posećuju i obezbeđuju mi sve što treba od namirnica. Sa komšijama takođe lepo živim, vidimo se, popričamo“, dodao je on.

Deda Ilija, kako ga svi u Jelašnici zovu, rado se priseća svih značajnih događaja u svom životu, a najradije priča o služenju vojske u kasarni „Kralj Petar“ u Celju 1934. godine.

„Prijavio sam se da budem graničar i poslali su me u Sloveniju. Taman sam se javio u kasarnu, ubili su kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju. Čuo sam to od dvojice narednika koji su se došaptavali u hodniku“, priseća se Ilija.

Po završetku vojnog roka nastavio je da se bavi rudarskim poslom.

„Pre rata nisi smeo ni da pitaš za platu ili da se pobuniš zbog loših uslova. U Ibarskim rudnicima su se moje kolege pobunile zbog malih plata, a zbog toga su gazde celu smenu zaključale u oknu. Držali su ih ispod zemlje deset dana bez hrane i vode. Kada su ih pustili napolje svi su bili polumrtvi“, ispričao je Ilija Čolović.

Rudarski posao doveo ga je po završetku Drugog svetskog rata u rudnik mrkog uglja u Jelašnici.

Naveo je da se zahvaljujući kolegi Dalmatincu oženio Smiljom koja je takođe bila iz Dalmacije.

Kuća u Rudarskoj koloniji u Jelašnici u kojoj je započeo zajednički život sa 13 godina mlađom suprugom i dan-danas je njegov dom. Deda Ilija navodi da su za negov dug životni vek i dobro zdravlje i u poznim godinama zaslužni dobri geni koje je nasledio od majke.

„Moja majka je rodila nas devetoro i umrla sa 90 godina a da nikada bolesna nije bila. Sva moja braća i sestre koji su ličili na majku doživeli su takođe 90 godina. Otac, braća i sestre koji su ličili na oca, živeli su po 70 godina“, rekao je Ilija Čolović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво