Читај ми!

Pomračenje Meseca i Supermesec u ponedeljak!

Potpuno pomračenje Meseca zajedno sa takozvanim Supermesecom je spektakl koji se očekuje u nedelju uveče ili rano u ponedeljak, zavisno od pozicije na planeti. Reč je kombinaciji koja nije viđena od 1982. godine i neće se ponoviti do 2033. godine, najavljuje NASA!

Помрачење Месеца и Супермесец у понедељак! Помрачење Месеца и Супермесец у понедељак!

Takozvani Supermesec događa se kada se pun Mesec ili mlad Mesec nalazi najbliže Zemlji. Iako je to i dalje udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mesec će izgledati veći i sjajniji nego obično, prenosi Beta.

Potpuno pomračenje Meseca trajaće više od sata i biće vidljivo, ako vremenske prilike dozvole, iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i zapadne Azije.

U Evropi će se Mesec, Zemlja i Sunce poređati u liniju negde pre zore u ponedeljak, od 4.11 do 5.23 sati po centralnoevropskom vremenu.

Zemljin prirodni satelit ne proizvodi sopstvenu svetlost već je dobija od Sunca. Rano u ponedeljak Mesec će biti u savršenoj ravni sa Suncem i Zemljom.

„Imaćemo totalno pomračenje jer će ceo Mesec biti prekriven senkom Zemlje“, rekao je Paskal Dekam, astronom Pariske opservatorije.

Pred očima posmatrača Mesec će nestati, pošto na njega više ne padaju zraci Sunca, i ponovo će se pojaviti obojen u crveno, zbog čega se još naziva i crveni Mesec.

Luna će u ponedeljak biti najbliža Zemlji i izgledaće posebno sjajna i velika na nebu, izgledaće oko 14 odsto veća i 30 odsto sjajnija, rekao je Sam Lindsi iz Londonskog kraljevskog društva astronoma.

Za razliku od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca nije opasno za oči i posmatrači mogu slobodno da koriste dvoglede, teleskope, i druge instrumente, naglasio je Lindzi.

„To je spektakl za sve i besplatan je. Dovoljno je da proturite glavu kroz prozor“, napomenuo je Paskal Dekam.

Mnogi profesionalci i amateri koji se bave posmatranjem zvezda ne vole izraz Supermesec i ukazuju da je vidljiva razlika između običnog Meseca i Supermeseca vrlo mala za sve osim za neke najvernije posmatrače.

„Nije to kao razlika između običnog čoveka i Supermena“, rekao je Alen Makrobert urednik u časopisu Sky & Telescope i dodao da bi ovaj Mesec trebalo nazvati „malkice veći Mesec“, a ne Supermesec.

Američka agencija za istraživanje svemira obezbediće direktan internet prenos celog pomračenja preko interneta, što je opcija koju mogu da iskoriste oni kojima oblaci zaklone pogled.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво