Читај ми!

Čije je blago iz nacističkog voza u Poljskoj?

Poljske vlasti tvrde da je u tunelima Donje Šlezije najverovatnije pronađen nacistički „zlatni voz“ s kraja Drugog svetskog rata. Već su počele svađe oko toga da li je eventualno blago poljsko, jevrejsko ili rusko.

Чије је благо из нацистичког воза у Пољској? Чије је благо из нацистичког воза у Пољској?

Nacistički oklopni voz je, kaže legenda, bio pun dragog kamenja i oružja i poslat je na jugozapad, kroz planine ka granici Poljske i Nemačke.

Izgleda da je otkriven u jednom davno zaboravljenom tunelu u poljskim planinama, blizu grada Valbžiha, ali se tačna lokacija ne otkriva.

Napravljeni su video-georadarski snimci dobrog kvaliteta na kojima se naziru konture voza dugog više od 100 metara.

„Voz postoji, ali još niko nema pristup tom vozu iz Drugog svetskog rata. Informacija o mestu i skica, dobijeni su od čoveka na samrti koji je učestvovao u prevozu i sakrivanju“, naveo je Pjotr Žuhovski, zamenik ministra kulture Poljske.

Lokalne legende, u koje istoričari do sada nisu verovali, govore da je nedaleko od Valbžiha sakriven voz sa zlatom i dragocenim umetničkim predmetima koji su nacisti odnosili iz Vroclava bežeći pred Crvenom armijom.

Svetski jevrejski Kongres saopštava da, ako je reč o legendarnom zlatnom vozu, Poljska zlato treba da vrati Jevrejima.

„Kada pronađemo voz, pun zlata, razmislićemo šta ćemo s njim uraditi“, kaže premijerka Poljske Eva Kopač.

Poljski radio prenosi izjave nekih drugih tamošnjih zvaničnika da će stvari koje se pronađu u vozu pripasti Poljskoj, ukoliko se ne pojavi neko ko može da dokaže da su predmeti njegovi.

Najvažnije je, kažu, da se narednih meseci bezbedno dopre do voza i obezbedi tunel.

Lovce na blago upozoravaju da ne tragaju za zlatnim vozom, jer je možda miniran ili su u njemu opasne vojne materije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво