Читај ми!

Nekada su se žene depilirale rendgenskim zracima...

Ako mislite da žene danas rade najčudnije moguće stvari kako bi bile lepe, grešite – one nisu ni blizu bizarnostima koje su primenjivane kroz istoriju. Neki „izumi“ iz prošlosti daleko su „prešišali“ granicu zdravog razuma.

Puder od olova

Današnji puderi uglavnom su lagani i nisu preveliko opterećenje za kožu, ukoliko ih pravilno skidamo i ne koristimo prečesto. U antičkoj Grčkoj i antičkom Rimu počeli su da eksperimentišu s olovom na koži. Olovo kao sredstvo ulepšavanja postalo je najpopularnije u elizabetansko doba. Tada je bleda put bila vrlo moderna, a kako bi postigle takav ten, žene su koristile olovo pomešano sa još nekim sastojcima.

Depilacija iks-zracima

Kad je napravljen rendgen, niko nije u kratkom roku prepoznao štetnost zračenja. Upravo suprotno, sve ono što je ukazivalo na štetnost ljudi su prihvatali kao pogodnosti iks-zraka. Doktor Leopold Frojnd primetio je da su iks-zraci nekako povezani s opadanjem dlaka, ali on je to protumačio kao vrlo pozitivno sredstvo za lečenje prekomerne dlakavosti. Ubrzo nakon toga, manji radijacijski aparati počeli su da „ulaze“ u kozmetičke i frizerske salone.

Paraziti posle ručka

Početkom 20. veka počele su da se proizvode tablete koje su sadržale kravlje parazite. Proizvođači, ali i kupci smatrali su da će parazit pojesti sav „nepotreban“ sadržaj želuca, odnosno da će im parazit pojesti neželjene kilograme. Naravno, tada nisu znali da parazit može narasti i do 25 metara.

Pacovi u perikama

Perike su u 19. veku postale najvažniji pokazatelj bogatstva, ugleda i lepote. Međutim, ogromne perike nije bilo lako održavati. Žene su jednu periku nosile i po nekoliko nedelja, a one su postajale dom buba, pa čak i pacova. Nekad su morale da oko perika stavljaju kaveze, kako ništa ne bi moglo da ih uništi.

Arsen za lepši ten

Nekad omiljena supstanca trovača, arsen, postao je neizbežno sredstvo za poboljšanje tena i lakše disanje sredinom 19. veka. Konzumenti su počinjali s vrlo malim dozama i lagano je povećavali kada bi im porasla tolerancija. Arsen je poboljšavao ten i „olakšavao“ disanje. Posledice prestanka kozumacije bile su povraćanje, zatvor, bol u mišićima i drugi simptomi.

Beladona kapi za povećanje zenica

Biljka beladona (Atropa belladona, velebilje) koristila se kao halucinogena droga, lek i otrov. Za vreme renesanse u Italiji su je mešali s kapima za oči kako bi im se širile zenice (uprkos mogućnosti pojave slepila!) jer su raširene zenice u to su doba bile vrlo privlačne.

Vezivanje stopala za bolju udaju

U 10. veku u Kini su mala stopala smatrali izuzetno privlačnim. Što je žena imala manja stopala, to su njene šanse za udaju bile veće. Vezivanje stopala dugotrajan je i vrlo bolan proces.

Stanjivanje nožnih prstiju

Stanjivanje nožnih prstiju postalo je trend nedavno – početkom 21. veka. Žene su postale opsednute time kako im prsti izgledaju u otvorenoj obući. U tom slučaju okreću se hirurzima koji rade „liposukciju“ nožnih prstiju, odnosno, uklone sav višak masnoća oko kostiju. Zdravstvene organizacije izrazito se protive ovim operacijama, jer je svaka operacija veliki rizik za telo.

Korset za figuru peščanog sata

Iako su se prvi korseti pojavili još u 16. veku, njihova popularnost ne jenjava ni danas. Mini-struk kod žena bio je i ostao vrlo privlačan, jer je stvarao sliku figure peščanog sata. Da bi obline izbile u prvi plan struk je sve više i više stiskan. Opstipacija, oštećenje organa, vrtoglavica, gubljenje svesti i druga neugodna stanja nisu sprečili žene širom sveta da i danas utežu svoja tela na isti način.

Uvećanje grudi

Povećanje grudi druga je operacija po popularnosti estetskih operativnih zahvata. Operacija umetanja prvih silikonskih grudi obavljena se još 1962. godine i od tada joj je popularnost samo rasla. Danas je ona najizvođenija u SAD, Kini, Brazilu i Italiji. Osim opasnosti operacije same po sebi, silikoni predstavljaju i druge pretnje. Umeci mogu pući, oštetiti tkivo, uzrokovati bolove i povećati osetljivost grudi.

Iako se pojam lepote menjao kroz vekove, želja žena da budu lepe ostala je jedina konstanta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво