Читај ми!

Bazilika prekrivena, stručnjaci podeljeni, javnost zbunjena

Posle problema s hrastom na Koridoru 11, problemi i na istočnom kraku Koridora 10 kod Crvene Reke, zbog veoma vrednog arheološkog lokaliteta - ranohrišćanske bazilike. Posle mnogo polemike u javnosti i brojnih žalbi, Zavod za zaštitu spomenika kulture odlučio je da se crkva iz četvrtog veka zatrpa i da preko nje prođe auto-put.

Mišljenja stručnjaka podeljena, javnost zbunjena, od slučajnog otkrića pre dve godine do danas, sudbina bazilike sa nekadašnjeg Via militarisa i današnjeg Koridora 10, našla se u začarom krugu.

„Ostavljamo mogućnost u nekoj daljoj budućnosti, da se, ako se auto-put nekada pomera, otkriju isti oni ostaci koje smo mi pronašli“, kaže Marko Popović, predsednik Stručne komisije Zavoda za zaštitu spomenika 2013.

Istraživanje bazilike je pre dve godine zaustavilo izgradnju auto-puta, a pošto nije bilo mogućnosti za nadvožnjake, ispuste ili krivine, prvobitno je dogovoreno da bazilika bude izmeštena kod crkve u Crvenoj Reci.

Borko Žiravac, koordinator radova na E-80 Koridora Srbije kaže da nisu Koridori pritiskali nikoga jer se posle dve godine samo poštovao projekat da tamo prođe auto-put.

Srpsko arehološko društvo uputilo je Ministarstvu kulture apel za spas bazilike, tražeći da se kulturno blago Srbije ne sakriva.

„Samim zaobilaženjem ovog objekata mogao bi da se on prvo konzervira i da se napravi njegova prezentacija za sve one ljude koji budu ovuda prolazili da nešto mogu da vide“, objasnio je Toni Čerškov, arheolog Srpskog arheološkog društva.

Peticiju su pokrenuli i mladi iz Bele Palanke, Niša i Crvene Reke. Do sada je prikupljeno oko 2.000 potpisa.

Danijela Milenković iz Crvene Reke kaže da ima mnogo ogorčenih i smatra da ovo može da bude dobar pokretač za razvoj turizma.

„Fotografišem da bismo ostavili pokolenjima da vide koju smo štetu napravili ako ovo zatrpaju stvarno“, kaže Zoran Cvetković.

Ministarstvo kulture odgovara da je zatrpavanje konzerviranih arheoloških lokaliteta uobičajena praksa u svetu i kod nas.

Ako do sada niste videli kako uživo izgleda ova ranohrišćanska bazilika, to više nećete ni moći da učinite jer je ona sada prekrivena debelim platnom.

Kada će biti zatrpana nismo saznali ni u Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu, kao ni u teritorijalno nadležnoj instituciji, ali ni u Republičkom Zavodu, jer su obe direktorke na godišnjem odmoru.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво