Читај ми!

Makedonci pronašli grob Aleksandra Velikog?

Na osnovu iskopavanja u poslednja 24 časa na arheološkom lokalitetu Staro Bonče u opštini Prilep, makedonski arheolozi su ubeđeni da su pronašli grob antičkog vladara Aleksandra Velikog, objavio je makedonski internet portal „Telegraf“.

Na lokalitetu Staro Bonče, gde su i ranije pronalaženi tragovi grobnica velikodostojnika iz antičke istorije, otkrivena je zazidana i natkrivena grobnica monumentalnih dimenzija, dok su južno od sela ranije bili otkriveni grobovi u kojima su pronađeni kovani novčići iz vremena Aleksandra Velikog, prenosi agencija Beta pisanje makedonskog sajta Telegraf.

Iz tima arheologa je rečeno da su ostaci monumentalne grobnice otkriveni u toku jučerašnjeg dana, zbog čega je angažovana služba za obezbeđenje lokaliteta, nakon čega je rano jutros nastavljeno iskopavanje koje pokazuje podudarnosti na lokalitetu sa opisima grobnice koje je dao antički istoričar Diodor.

Prema nezvaničnim podacima na lokalitetu kod Prilepa otkriveni su delovi zlatnog kovčega, nad kojim se nalaze i delovi zlatnog poklopca, pored kovčega su pronađeni ostaci mrežaste zavese sa koje vise predmeti koji nalikuju na zvončiće, dok su iznad mreže debljine prsta pronađene paralelno postavljene četiri ploče.

Na jednoj od ploča se vidi prikaz Aleksandra Velikog sa žezlom u rukama, dok je pored njega prikazana falanga (borbena jedinica iz antičkog doba).

Otkriveni su i ostaci oružja sa kojima je, kako je opisao antički istoričar Diodor sa Sicilije, bio zakopan poznati vojskovođa.

Arheolozi ističu da su vidljivi znaci da je nekropola već bila opljačkana u prošlosti.

Kovčeg će, kako se pretpostavlja, biti otvoren u toku dana, kada na lokalitet dođe i direktor Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa Viktor Lilčić, navodi Telegraf.mk.

Ipak, makedonski portal se na kraju obratio svojim posetiocima: „Poštovani čitaoci, verujemo da je vest o otkrivanju groba Aleksandra Velikog privukla veliku pažnju i zbunila vas. Međutim, znate da je danas dan šale. Prijatno veče i ako želite da se nasmejete, vreme je da to i uradite“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво