Читај ми!

Najdužu kobasicu na svetu napravili u Turiji!

Glavna atrakcija 31. Kobasicijade u Turiji bila je najduža sirova kobasica na svetu, dugačka čak 2.031 metar i teža od dve tone!

Džinovsku kobasicu pravilo je šest vrhunskih mesara cela tri dana i dve noći. Zbog nje je stradalo dvadesetosam krmača teških ukupno 6.880 kilograma. U rekorderku je ušlo samo čisto meso.

Miroslav Medurić Čiko, predsednik Organizacionog odbora Kobasicijade kaže da je u kobasicu stalo tačno 3.240 kilograma mesa.

„Pored mesa u nju smo stavili po 30 kilograma slatke i ljute paprike, 65 kila soli i po 10 kilograma belog luka i bibera“, precizirao je Medurić.

Nakon što je proneta ulicama Turije, „ginisovka“ je prodata za manje od dva sata, po ceni od 500 dinara za dužni metar.

Na više desetina štandova, proizvođači iz cele Vojvodine, nudili su raznovrsne prehrambene proizvode. Na štandu Industrije mesa „Zmajevac“ iz Iriga bila je velika gužva. Kupovale su se skoro sve vrste suvog mesa.

„Imamo i proizvode od konzerviranog mesa, paštete i mesne nareske i sve vrste gotovih jela, koje se najbolje prodaju“, kaže vlasnik „Zmajevca“ Branko Jelić.

Na trodnevnoj manifestaciji posvećenoj kobasici nudi se i poznati mokrinski sir.

Bojka Plavšić iz „Mokrin-Mleka“ ističe da su osim sira u Turin doneli nove proizvode - kajmak i domaći maslac.

U srcu Vojvodine našle su se i mimoze obavijene dimom pečene jagnjetine, čvaraka i kobasica. Mirisalo je na sve strane, a jelo se kao da je sudnji dan. Kobasica se punila i na licu mesta. A, kakva bi to kulinarska manifestacija bila bez raznih paprikaša, pa i od divlje svinje.

Pamela Šmicer iz Bačkog Monoštora kaže da u taj paprikaš ulazi meso divlje svinje i svinjski papaci i uz luk i vodu kuva se dobra dva sata.

Nagrađeni su najbolji proizvođači rakije, a muzike i pesme bilo je na sve strane - i na bini, pod šatorom i na ulici, svakom za dušu. U preostalom delu programa 31. Kobasicijade proglašena je najbolja industrijska kobasica, koja je takođe napravljena u samoj Turiji.

Održano je takmičenje u brzom jedenju kobasice i uručena nagrada gostu iz najudaljenijeg mesta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво