Читај ми!

Trospratni tunel ispod Bosfora

Turska je najavila ambiciozan projekat izgradnje trospratnog tunela ispod Bosfora, koji će povezivati azijski sa evropskim delom Istanbula. Premijer Ahmet Davutoglu projekat je nazvao „vesnikom nove Turske“.

Turski premijer istakao je da je tunel dug 6,5 kilometara i da bi trebalo da bude integrisan u postojeće drumske i železničke linije kako bi rasteretio saobraćajne gužve u centru grada.

Ukupna cena projekta je 3,5 milijardi dolara, ali je ministar saobraćaja Lufti Elvan istakao da državu neće koštati ništa, jer će buduća izgradnja biti pokrivena kasnijom naplatom putarine. Očekuje se da će tunel biti završen do 2020. godine.

Pored toga, najavljena je i izgradnja kanala kroz Istanbul, koji bi omogućio brodovima da prolaze iz Mramornog u Crno more, a da zaobiđu Bosfor i na taj način smanje zagušenje tog plovnog puta.

Kritičari prebacuju predsedniku Redžepu Erdoganu grandiozne projekte, koji uključuju i novi most na Bosforu i treći aerodrom, kao preterane i štetne po životnu sredinu.

Bosfor je četvrti po prometnosti plovni put na svetu i zajedno sa moreuzom Dardaneli povezuje Crno more da Mediteranom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво