Читај ми!

Helsinki – prvi grad bez automobila

Gradske vlasti Helsinkija tragaju za načinima veće zaštite životne sredine kroz integrisanje sistema javnog prevoza i novih tehnologija. Cilj je da se smanje gužve u saobraćaju, zagađenost vazduha i redukuju javni troškovi.

Korisnici javnog prevoza u prestonici Finske imaju novu opciju na raspolaganju - sistem Kucu plus (KUCU PLUS). Rezervacija mesta u njemu je moguća preko interneta ili mobilnog telefona. U minibusu, koji je deo tog sistema, ima mesta za devet putnika koji se voze u istom pravcu, a njihov odabir se vrši putem automatizovanog sistema za određivanje pravca, u realnom vremenu.

„Naša ideja je bila da putnici iskažu želju gde i kada žele da se voze. Oni koji imaju slične potrebe kada je reč o prevozu, ulaze u minibus“, kaže programski direktor sistema Kucu plus Kari Risanen.

Karta se plaća preko interneta, unapred, i iznosi u proseku trećinu cene vožnje taksijem. Kucu plus je tek prvi korak u velikoj reformi sistema javnog prevoza, koja se planira za Helsinki.

Gradske vlasti tvrde da žele manje privatnih vozila na ulicama i čistiju prestonicu.

„Zbog čega se mora sve obaviti privatnim automobilom? Ima li i drugih mogućnosti? Rasprava o sistemu KUCU PLUS kao jednom mobilnom servisu u toku je u gradskoj vladi“, kaže pomoćnik gradonačelnika Helsinkija Hanu Pentila.

Jedna od ideja je integrisanje svih vrsta saobraćajnih usluga, uključujući i javni prevoz, taksi vozila i bicikle u jedinstvenu platformu, dostupnu preko interneta.

„Težnja nam je da ovom idejom realizujemo jedan sveobuhvatni sistem koji će korisnicima staviti na raspolaganje privatne kompanije. Biće dostupan i kroz aplikacije na pametnim telefonima“, navodi saobraćajni inženjer Sonja Hejkila.

Promena celokupnog sistema prevoza je ogroman zadatak, ali gradske vlasti Helsinkija veruju da su na pravom putu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво