Читај ми!

Ponovo se probudio

Jedan od najaktivnijih vulkana na svetu ponovo se probudio izbacujući pepeo oko četiri kilometra u visinu. Uprkos tome što je poznat kao veoma aktivan, vulkan Kolima u Meksiku ovaj put je iznenadio stručnjake.

Lokalni narod i geolozi ga takođe oslovljavaju i kao „vatreni vulkan“ zbog čestih burnih erupcija i velikih količina magme koju izbacuje. Koliko je aktivan najbolje svedoči činjenica da je od 1576. godine imao više od 40 erupcija.

Jedna od najvećih desila se 1913. godine, a u novije doba, izuzimajući ovaj najnoviju erupciju, „budio“ se nekoliko puta - 1991, 1998 - 1999, 2001, 2005 i krajem prošle godine.

Međutim, najnovija erupcija daleko je veća od prošlih, a sela udaljena 25 kilometara prekrivena su tankim slojem pepela.

Za vulkan Kolima karakteristične su burne erupcije sa intenzivnim piroklastičnim tokovima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво