Читај ми!

Nova vrsta ribe otkrivena na osam kilometara dubine!

Naučnici istražuju najdublje mesto na Zemljinoj kori – Marijanski rov u Pacifičkom okeanu. I imaju čime da se pohvale, pošto su kamerom snimili novu vrstu ribe na najvećoj dosad zabeleženoj dubini - 8.143 metra.

Ekspedicija predvođena Džefom Drazenom i Peti Frajer sa Univerziteta na Havajima sumnja da je reč o novoj vrsti ribe, koja pripada porodici Liparidae iz reda škarpinki (Scorpaeniformes).

„Bila je to naša 14. ekspedicija u rov na dnu Pacifika, gde su dubine i veće od 10.000 metara. Na moru smo bili već 30 dana i bližio se kraj ove ekspedicije kada smo došli do velikog otkrića. Snimili smo novu vrstu ribe na dubini većoj od 8.000 metara, što dosad nije zabeleženo“, navodi se u izveštaju.

U proteklih šest godina imali su fantastična otkrića, poput posebnog reda škampa – dekapoda za koje je smatrano da su odavno izumrli u rovovima.

„Na osnovu pređašnjih posmatranja predvideli smo da ćemo pronaći još neku posebnu vrstu u Marijanskom rovu na dubini između 6.500 i 7.500 metara. Takođe smo smatrali da ćemo na tim dubinama videti i veće primerke dekapoda“, piše u izveštaju naučnika.

Prema njihovim rečima, otkriće je došlo potpuno neočekivano, pa je snimljeno kamerom na uređaju koji služi za sakupljanje uzoraka sa dna.

„Jedne noći nakon što je uređaj prošao 7.900 metara pored njega je proplivala čudna providna mala riba. Odmah smo se začudili. Izgledala je kao iz porodice Liparidae, ali je delovala mnogo delikatnije i čudnije. Pitali smo se da li ćemo je opet videti. Primetili smo još nekoliko, čak na 8.143 metra, skoro pola kilometra dublje od našeg rekorda iz japanskog rova“, ističu naučnici sa Havaja.

Činjenica da životinja može da živi na tolikoj dubini je neverovatna, pošto moraju da izdrže "masu od osam kilometara vode".

„Većina životinja ne može da izdrži toliki pritisak zato što otežava rad mišića i nerava i deformiše proteine, što remeti enzime potrebne za život“, objašnjavaju za časopis Nju sajentist (New Scientist).

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво