Читај ми!

„Rozeta“ se sastala sa smrdljivom kometom

Pokvarena jaja, konjska mokraća, alkohol i gorki badem - mešavina je mirisa koja se širi sa komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko na koju je u avgustu sletela sonda „Rozeta“ Evropske agencije za istraživanje svemira.

Jedan od instrumenata sonde „Rozeta“ detektovao je čudne hemijske potpise na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko od kada su se orbiter i repatica sastali prošlog avgusta u svemiru.

Reč je o molekulima amonijaka, metana, vodonika-sulfida, vodonika-cijanida i formaldehida.

„Kada biste mogli da pomirišete kometu, verovatno biste poželeli da to nikada niste učinili“, naveo je tim naučnika na sajtu Evropske svemirske agencije, prenosi Tanjug

„'Parfem' 67P/Č-G je prilično prodoran, miriše na pokvarena jaja (vodonik-sulfid) i konjušnicu (amonijak) i širi zadah koji bukvalno štipa za oči (formaldehid)“, rekla je Katrin Altveg, naučnica zadužena za „Rozetu“.

„Sve to pomešano sa blagom aromom gorkih badema (vodonik-cijanid), daškom alkohola (metanol), mirisom nalik sirćetu (sumpor-dioksid) i daškom slatkaste arome (ugljen disulfid) i imate 'eau de comete'“, dodala je Altvegova.

Detektovanje, tako velikog broja različitih molekula, u ovom stadijumu, iznenadilo je naučnike ESA koji su očekivali da će kometa, kada njena ledena površina počne polagano da se zagreva, ispuštati samo najnestabilnije molekule - ugljen dioksid i ugljen monoksid.

Kometa 67P/C-G je predmet ambiciozne misije koja bi trebalo da rasvetli misteriju porekla neumornih putnica sunčevog sistema.

„Rozeta“ se sastala sa kometom nakon prevaljenih šest milijardi kilometara i sada kruži oko nje, na udaljenosti od oko 400 miliona kilometara od Sunca.

Orbiter će 12. novembra na kometu poslati robota „File“ koji ima zadatak da na licu mesta obavi niz naučnih analiza.

Sredinom avgusta iduće godine, kometa i „Rozeta“ će biti na samo 185 miliona kilometara od Sunca, tj. na dosad najbližoj tački od naše zvezde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво