Читај ми!

Afrički slonovi na putu istrebljenja

Nacionalni park „Zakuma“ u južnom Čadu je najpoznatiji po velikim krdima slonova koja su slobodno krstarila velikim prostranstvom. Bar je tako bilo nekada. Od 2005. do 2010. godine potražnja za slonovačom smanjila je broj sa 4.000 na samo 450 jedinki.

Ranije tokom godine, ratni fotograf Kejt Bruks napravila je nekoliko snimaka preostalog krda veličanstvenih afričkih slonova u Čadu. Bruks je ranije radila dokumentovala konflikte širom muslimanskog sveta.

Ističe da nema mnogo razlike između pokolja slonova i drugih životinja i ljudskih konflikata. O tragediji koja je zadesila ove džinove odlučila je da napravi dokumentarac koji će se, prigodno, zvati Poslednje životinje.

U njemu želi da dokumentuje sve napredniji rat između konzervacionista i lovokradica.

Prvi put se zainteresovala za ovo pitanje kada je 2010. godine posetila park „Masai Mara“ u Keniji. Taman je završila posao u Avganistanu i želela je da se malo odmori od ratnog izveštavanja i scena patnje.

„Nadala sam se da će me ove veličanstvene životinje zalečiti. Umesto toga, zatekla sam očajnu situaciju“, kaže Bruksova za portal Wired.

Niko ne zna koliko tačno slonova trenutno ima u Africi, ali brojke su poražavajuće. Prema nekim procenama, taj broj se kreće oko pola miliona, što predstavlja pad populacije od preko 50 odsto u poslednjih 35 godina.

Međutim, određeni stručnjaci ističu da nema više od 200.000 jedinki. Ogromna potražnja za slonovačom poslednjih godina podstakla je porast u ubijanju, a prema jednom izveštaju od 2011. godine ubijeno je neverovatnih 100.000 slonova.

Stručnjaci procenjuju da se trenutno dnevno ubije oko 100 slonova, što je odavno prevazišlo stopu reprodukcije (pošto slonice mlade nose 22 meseca). Krajem maja u kenijskom rezervatu „Tsavo“ ubijen je i najveći afrički slon Satao.

Cena slonovače iznosi oko 2.200 dolara ko kilogramu na crnom tržištu, a samim tim lovokradice su spremne da učine sve da bi se dokopale para kljovi. Iako mnogi od njih i dalje koriste primitivne metode ubijanja otrovnim strelama, sve više bivših vojnika ulazi u posao i koristi napredno oružje i taktike. Čak je zabeležen slučaj da je jedinica vojske Ugande iz helikoptera masakrirala krdo slonova 2012. godine.

Kako bi zaštitili životinje, rendžeri i drugo osoblje nacionalnih parkova neretko su opremljeni automatskim oružjem i ručnim raketnim bacačima. Negde se čak koriste i dronovi za nadgledanje krda.

Poslednje životinje će biti njen rediteljski prvenac. Projekat je delom finansiran donacijama na sajtu Kickstarter, gde je još u januaru premašio potrebnu svotu od 50.000 dolara.

Bruksova se nada da će završiti sa snimanjem do kraja proleća 2015. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво