Читај ми!

Ovo je definitivno Zemljina dvojnica!

Nasini stručnjaci izneli detaljne podatke o planeti „Kepler 186f“, najsličnijoj Zemlji, koja se nalazi na oko 500 svetlosnih godina od našeg doma. Ona je pre „Zemljin rođak, a ne blizanac“, smatra naučnik Tomas Barkli.

Naučnici su otkrili planetu dosad najsličniju Zemlji, na kojoj možda ima vode i koja kruži na „naseljivoj razdaljini“ od svoje zvezde, piše Bi-Bi-Si.

Tomas Barkli iz Nase navodi da ova planeta, nazvana „Kepler 186f“, pre može biti „Zemljin rođak, a ne blizanac“ i da ima i mnogo različitosti u odnosu na našu Plavu planetu.  

Dosad „najzemaljskija“ planeta je čvrsta, nešto je veća od Zemlje, nalazi se na oko 500 svetlosnih godina od nas u sazvežđu Signus, i deo je sistema od pet planeta.

„Ovo je najmanja planeta koju smo dosad otkrili u naseljivoj zoni“, kaže profesor Stiven Kejn, astrofizičar Univerziteta u San Francisku.

Zbog prečnika „Keplera 186f“, koji je za oko 10 odsto veći od Zemljinog, međunarodni tim naučnika veruje da je ona po strukturi veoma slična našem domu. Ono što je najvažnije za mogućnost razvitka života - voda - takođe je verovatno prisutna.

„Iako orbitira oko zvezde koja se značajno razlikuje od našeg Sunca, otkrivena planeta je dosad najsličnija Zemlji uzimajući u obzir njenu veličinu i količinu energije koju dobija od svoje zvezde. Ovo su sjajne vesti za sve koji tragaju za takvim planetama, jer su zvezde oko koje orbitira ova planeta najčešće u našoj galaksiji. Ako sve te zvezde imaju planete Zemljine veličine u naseljivoj zoni, onda su to veoma dobre vesti“, objašnjava Kejn.

Pod naseljivom zonom, takozvanom „Zlatokosinom zonom“, podrazumeva se udaljenost orbite od zvezde na kojoj tekuća voda ne ključa, niti se ledi.

Problem sa naseljivošću „Keplera 186f“ je u tome što, čak iako na površini ima vode, zbog aktivnosti malih zvezda, bilo kakvi potencijalni organizmi bi bili bukvalno bombardovani radijacijom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво