Читај ми!

Vazdušni jastuk za pešake

Švedska kompanija „Volvo“ predstavila je novi model „V40“, koji je opremljen prvim vazdušnim jastukom za zaštitu pešaka. U naduvanom položaju vazdušni jastuk prekriva čitav donji deo vetrobranskog stakla, što traje tek nekoliko stotih delova sekunde!

Novi automobil „volvo V40" imaće ugrađen vazdušni jastuk za pešake što će biti nova prekretnica bezbednosnih sistema, saopštila je korporacija „Volvo automobili".

Sistem se zasniva na sedam senzora, naprednoj tehnologiji i vazdušnom jastuku koji se aktivira munjevitom brzinom u području vetrobrana.

Od svih žrtava saobraćajnih nesreća u Kini, 25 odsto čine pešaci, dok je u Evropi taj broj manji i iznosi 14, a u SAD 12 odsto.

Mnogo je veći postotak teže i lakše povređenih pešaka, a najozbiljnije povrede glave pešaka nastaju udarcem u poklopac motora, donji deo vetrobranskog stakla i nosače krova.

Viši tehnički savetnik za bezbednost pri kompaniji „Volvo" Tomas Broberg, rekao da je ponosan što može da ponudi automobil sa vazdušnim jastukom za pešake.

„Njegova namena je da zaštiti pešake u određenim situacijama, odnosno prilikom udarca u poklopac motora, donji deo vetrobranskog stakla, ili nosač krova i tako spreči ozbiljnije povrede glave", precizirao je Broberg.

Senzori ugrađeni u prednji deo vozila šalju signale kontrolnoj jedinici, a kada automobil ostvari kontakt s određenim objektom, dolazi do promene signala.

U tom trenutku kontrolna jedinica procenjuje dobijeni signal i, u slučaju da utvrdi da je objekat zapravo noga pešaka, aktivira vazdušni jastuk.

Šarke poklopca motora su opremljene pirotehničkim mehanizmom oslobađanja, koji u slučaju aktivacije sistema oslobađa zadnji deo poklopca motora.

Istovremeno, vazdušni jastuk počinje da se puni gasom i naduvavanjem podiže poklopac motora 10 santimetara.

Ostvareni razmak između poklopca motora i tvrdih komponenti u motornom delu stvara prostor za deformisanje poklopca motora, čime se stvara učinak amortizovanja, odnosno poklopac motora „prihvata" pešaka.

U naduvanom položaju vazdušni jastuk prekriva čitav donji deo vetrobranskog stakla, odnosno dve trećine vetrobranskog stakla i nosača krova.

Čitav proces aktivacije sistema i naduvavanja jastuka traje tek nekoliko stotih delova sekunde!

Sistem vazdušnog jastuka za pešake je aktivan pri brzinama između 20 i 50 kilometara na sat, a gotovo 75 odsto svih nezgoda s pešacima događa se pri brzinama do 40 kilometara na sat.

Poznati proizvođač automobila pre dve godine predstavio je sistem otkrivanja pešaka s funkcijom automatskog kočenja, koji pomaže u izbegavanju kontatka s pešakom pri brzini do 35 kilometara na čas, a pri većim brzinama značajno se smanjuje brzina naleta na pešaka.

Taj sistem, u kombinaciji s novim vazdušnim jastukom za pešake, prava je kombinacija za zaštitu pešaka.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара