Strah od novog koronavirusa i van granica Kine

Misteriozni korona virus, od koga su u Kini do sada preminule dve osobe, a oko 50 je zaraženo, izaziva sve veću zabrinutost u svetu. Na aerodromima u Sjedinjenim Američkim Državama i nekoliko azijskih zemalja pojačana je kontrola putnika. Svetska zdravstvena organizacija upozorava na moguće širenje epidemije.

Prvi slučaj zagonetne upale pluća otkriven je krajem prošle godine kod jednog 69-godišnjeg muškarca u Vuhanu, u središtu Kine. Dobio je akutnu upalu srčanog mišića, otkazali su mu bubrezi i još nekoliko organa, nakon čega je preminuo.

Kod još četiri osobe pronađen je virus, ali je njihovo stanje stabilno. Istragom je utvrđeno da su neki pacijenti bili prodavci na pijaci morskih plodova, pa je opština naredila njeno zatvaranje i dezinfekciju. Još tri slučaja bolesti otkrivena su u Tajlandu i Japanu.

„Upozorili smo stanovništvo da bude oprezno kada putuje u Kinu i vraća se iz nje. Ne možemo ljudima zabraniti da putuju i zato pojačano nadziremo osobe za koje se sumnja da su zaražene a kojima dajemo odgovarajuću terapiju“, objašnjava Anutin Čarnvirakul, ministar zdravlja Tajlanda.

Nepoznati virus nazivaju i rođakom smrtonosnog SARS-a, od koga je u Kini i svetu pre 17 godina umrlo skoro 800 ljudi. Dodatni strah izaziva to što još nije otkriveno poreklo virusa, niti njegov epidemijski potencijal.

Priprema za epidemiju

„Za sada je njegovo prenošenje s čoveka na čoveka ograničeno, ali se pripremamo za moguću epidemiju. Nema specifične terapije, ali postoje tretmani koji su korišćeni kod zaraze virusom MERS i razmatra se njihova primena“, ističe Marija van Kerhov iz Svetske zdravstvene organizacije.

„To je nova bolest. Što ranije utvrdimo poreklo virusa i njegove osobine, bolje ćemo zaštititi američke građane“, kaže Nensi Mesonijer iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U iščekivanju velike migracije Kineza tokom novogodišnjih praznika, na aerodromima u Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku pojačan je nadzor putnika.

Nadgledanje putnika iz Vuhana pojačano je i na aerodromima u Singapuru, Južnoj Koreji, Tajlandu, Hongkongu. Stručnjaci, međutim, kažu da to nije dovoljano da se spreči epidemija, jer su simptomi poput kašlja, temperature i malaksalosti vrlo slični drugim respiratornim oboljenjima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво