Suština digitalizacije u zdravstvu je dobrobit pacijenta

Smanjivanje liste čekanja, nove operativne metode i potpuni prelazak na elektronske knjižice, su nešto što smo već dočekali. Dočekali smo i da se pomoću kompjuterskog modeliranja i 3D štampača na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka izrađuju anatomski implantati.

Mladen Kovaček kaže da su tehnologije koje značajno mogu da pomognu i pacijentima i doktorima dostupne i da se primenjuju, ali da je najvažnije da se procesi njene primene usklade i upravo je to cilj konferencije „Budućnost sada“.

„Digitalizacija je jedan proces koji se već odvija u Srbiji. Pacijenti to najviše vide kroz IZIS (integrisani zdravstveni informacioni sistem) - kroz e-zakazivanje, e-upute, elektronske knjižice i recepte. Međutim, pacijenti ne vide ono što stoji iza svega toga što je suština digitalizacije. Automatizacija, integracija svih podataka i analiza“, objašnjava Bojan Trkulja.

Prema njegovim rečima, uspešnost digitalizacije zavisiće od toga koliko bude korisna za one koji je obavljaju, odnosno zdravstvene radnike i za one koji je koriste, a to su osiguranici.

„Poenta je da ćemo zahvaljujući digitalizaciji i analizi te velike količine podataka pacijentima pružiti kvalitetnije lečenje - bržu dijagnostiku, praćenje stanja... Dobrobit po pacijenta je ključna u digitalizaciji“, ističe Trkulja.

„Budući da je digitalizacija veliki i obiman proces i razne zemlje su na različitim njenim stepenima, važna nam je razmena iskustava sa stručnjacima iz drugih država. Primera radi, Hrvatska je veoma napredna po pitanju e-recepata, tako da to iskustvo nama može biti vrlo korisno“, navodi Kovaček.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво