Iskorenjena dva od tri virusa koji prouzrokuju dečju paralizu

Svetska zdravstvena organizacija pozdravila je „istorijski korak“ u borbi protiv dečje paralize, pošto su naučnici potvrdili da je u svetu iskorenjen drugi od tri tipa poliovirusa, koji je uzročnik bolesti poznate i kao poliomijelitis.

Podatak je otkrila Globalna komisija za iskorenjivanje poliomijelitisa. To znači da je danas u svetu aktivan još samo virus tipa 1, pošto je virus tipa 2 iskorenjen 2015. godine, dok je najnovija bitka dobijena protiv virusa tipa 3.

Inače, procenat obolevanja od dečje paralize smanjen je za više od 99 odsto u odnosu na 1988. godinu, ali virus tipa 1 i dalje je vrlo aktivan u Pakistanu i Avganistanu, gde je ove godine zaraženo 88 ljudi, što je rast u odnosu na 2017. godinu, kada su zabeležene 22 zaražene osobe.

„Iskorenjivanje poliovirusa tipa 3 je važna prekretnica na putu ka svetu u kojem nema poliomijelitisa, ali, nema opuštanja“, izjavila je direktorka Svetske zdravstvene organizacije za Afriku, Matcidiso Rebeka Moeti.

Ova bolest napada nervni sistem i može da prouzrokuje nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest se ne može lečiti, ali je vakcinom moguće sprečiti infekciju. Upravo se vakcinisanjem u poslednjih nekoliko decenija, u svetu dramatično smanjio broj novoobolelih.

Ipak, u društvima u kojima se ne sprovodi vakcinacija, virusi se lako ponovo jave i brzo šire. Posebno su osetljivi ljudi sa slabijim imunitetom i oni koji žive u problematičnim higijenskim uslovima.

Na Filipinima je u septembru najavljeno da će se početi sa lokalnom kampanjom promovisanja vakcinisanja, pošto se dečja paraliza ponovo javila i registrovana su dva nova slučaja.

Moeti je pozvala centre političkih odluka da budno prate situaciju.

„Države moraju da ojačaju sistem obaveznog vakcinisanja uz jaču kontrolu, da bi se i najmanja opasnost pojave i širenja bolesti na vreme detektovala“, izjavila je Moeti.

broj komentara 0 pošalji komentar