Tavi – proteza za aortni zalistak

U svetskoj medicini ova metoda je već odavno prihvaćena, reč je o Tavi-programu, koji podrazumeva ugradnju Tavi-proteze sa biološkim aortnim zaliskom napravljenim od goveđe srčane ovojnice.

Zahvaljujući novoj metodi zamene aortnog zaliska, koja je u srpskoj medicini relativno nova i ponovo urađena na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, tri pacijenta su dobila novu priliku za normalan život.

Ova metoda je zamena za tešku, nimalo jednostavnu, klasičnu hirurgiju aortnog zaliska koja podrazumeva presecanje grudne kosti, veliki rez, zaustavljanje rada srca, prebacivanje na veštačka pluća i vantelesni krvotok dok operativni zahvat traje.

Tehnološki nove procedure izveli su prof. dr Dragan Sagić i dr Darko Boljević sa Instituta „Dedinje“, u saradnji sa prof. dr Matjažom Buncom.

„Ovo je nastavak programa koji je zaustavnjen zbog finansijskih problema. Pokušavamo da nastavimo program, jer je ova metooda brža, bolja i jednostavnija za pacijenta“, kaže prof. dr Dragan Sagić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Na Institutu „Dedinje“ već odavno je spreman i edukovan tim lekara za izvođenje Tavi-programa, kako se ova procedura zove.

Nova metoda, Tavi-metoda se od stare razlikuje jer je savremena, brža...

„Da pojasnimo, šta je aortni zalistak, to je jedan ventil koji se nalazi između leve komore srca i najvećeg krvnog suda u telu čoveka, aorte. Onog momenta kada se ona suzi na jedan kritičan nivo, dolazi do razvoja simptoma, a to su bol, gubitak svesti, zamaranje, gušenje. I ako se ne interveniše u tom momentu, smrtnost je oko 50 odsto, a vrlo često nastaje naprasna srčana smrt“, napominje dr Darko Boljević sa Instituta „Dedinje“.

To je nov način, nema presecanje grudi, nema dugog ležanja na intenzivnoj nezi, u bolnici, posle dva-tri dana bolesnici mogu da idu kući.

„Zahvat se radi preko arterije prepone, gde se napravi rupica od četiri do pet milimetara i određenim kateterom se stigne do srca, slično stentu“, kaže dr Darko Boljević.

Doktor Boljević ističe da postoji grupa bolesnika koja može da se leči na ovaj način, naročito kod rizičnih pacijenata.

Važno je istaći da o načinu lečenja i primeni metode odlučuje konzilijum.

„Samo suženje ovog zaliska je malignije od mnogih malignih bolesti i, ukoliko se ne interveniše na vreme, smrtnost je ogromna“, ističe doktor Boljević.

Pitanje je i kada se treba javiti na pregled i šta ukazuje na početak bolesti.

„Svi simptomi koji ukazuju na to su zamaranje, gušenje, bolovi u grudima, vrtoglavice, nesvestice i gubitak svesti, to su osnovni simptomi, a naši ljudi zanemare te simptome i jave se kasno“, napominje doktor Boljević.

Doktor Dragan Sagić sa Institut „Dedinje“ ističe da je prvi znak trenutni gubitak svesti, „sinkopa“, i da tada treba proveriti krvnu sliku.

Dodaje da imamo dva tima, četiri lekara su obučena za taj program.

„Liste čekanja su smanjene, problem je kapacitet bolnica“, kaže prof. dr Dragan Sagić.

Koliko je značajno uvođenje ove minimalno invazivne procedure dovoljno je navesti podatak da pacijenti sa simptomatskom, teškom aortnom stenozom, ukoliko se ne operišu, imaju smrtnost oko 50 odsto tokom dve godine.

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ već odavno je spreman i edukovan tim lekara za izvođenje Tavi-programa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво