Nova metoda genomskog inženjeringa označava kraj naslednih bolesti?

Novi način genetskog modifikovanja omogućava naučnicima da izbace problematične delove u genetskom kodu, što potencijalno znači da će čovečanstvo moći da se reši naslednih bolesti.

Doktori bi mogli da naprave izmene u ljudskoj DNK i odstrane mutacije odgovorne za nasledne bolesti i stanja, od genetski urođenog slepila, preko anemije i metaboličkih porećaja, do cistične fibroze. Osim toga, mogle bi da budu upisane korisne mutacije.

Nova adaptacija "CRISPR-Cas9" omogućava menjanje pojedinačnih slova u parovima DNK koda i takođe može da menja pojedinačne nukleobazne parove RNK u ljudskim ćelijama.

„Razvili smo novu mašinu, koja na efikasan i čist način može da ispravi mutacije u genomu živih ćelija. Kada se ciljaju određeni delovi ljudske DNK, ova konverzija poništava mutacije povezane sa određenim bolestima“, objašnjava Dejvid Liju, hemijski biolog sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Harvarda.

Oko polovine ljudskih bolesti povezanih sa mutacijama svodi se na pogrešan raspored parova nukleobaza između adenina (A), citozina (C), guanina (G) i timina (T), koje zajedno čine DNK.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 26. okt 2017, 15:16)
anonymous [neregistrovani]

Jos su daleko od ovga sto pisu...

Ovo samo prizeljkuju. Nije jos stvarnost, a bice jednog dana.