Ćelije raka prelaze sa majke na fetus?

Ispitujući okolnosti slučaja prenošenja leukemije sa majke na fetus zabeleženog u Japanu, eksperti su utvrdili da ćelije te bolesti uspevaju da „prevare" imunološki sistem deteta. Detalji o takvom kretanju ćelija mogu dovesti do otkrivanja mehanizama na molekularnom nivou i drugih vrsta raka.

Iznenađujući slučaj u Japanu potvrdio je da trudnica obolela od raka bolest može da prenese na fetus. Ovo prenošenje, koje u normalnim prilikama može da blokira placenta, izuzetno je retko tako da ovakvi slučajevi ne zavise od toga kako lekari brinu o trudnicama.

Međutim, naučnici naglašavaju da svaki slučaj prenošenja bolesti sa trudnice na fetus pomaže da se otkrije kako rak uspeva da prevari čovekov imuni sistem.

Početkom 2007. godine jedna dvadesetosmogodišnja stanovnica Japana donela je na svet devojčicu. Samo 36 dana kasnije, majka je primljena u bolnicu zbog jakog vaginalnog krvarenja koje nije moglo da se kontroliše. Lekari su dijagnostikovali leukemiju a pacijentkinja je ubrzo umrla.

Beba se normalno razvijala sve do napunjenih 11 meseci kad joj se na obrazu pojavio veliki tumor. Biopsijom je utvrđeno da nije reč o sarkomu, raku koji se pojavljuje na nekim vezivnim tkivima, već o leukemijskom tumoru na neki način„zarobljenom" u obrazu deteta.

Lekari su alarmirali molekularnog biologa Mela Grivsa, stručnjaka za funkcionisanje ćelija, sa Instituta za istraživanje raka u Saton Sariju, u Velikoj Britaniji, koji se bavi intenzivnim istraživanjem mehanizma prenošenja raka.

Naučnici, kako prenosi časopis „Sajens", odavno su sumnjali na mogućnost prenošenja raka sa majke na fetus - u nekim slučajevima sa ozbiljnim dokazima (specijalno kada su u pitanju leukemija i melanom koji brzo metastaziraju).

Međutim, niko do sada nije obavio genetske testove koji bi potvrdili da se rak razvio iz izvora koji postoji i „deluje", a da nije samo nesrećna slučajnost.

Tokom istraživanja, Grivs je sa saradnicima otkrio začetke ćelija raka u rutinskoj analizi krvi uzete detetu na rođenju, što uverljivo ukazuje da se prenošenje bolesti događa u materici.

Stručni tim istraživao je i takozvani BCR-ABL1 niz u DNK koji je jedinstven u svakom pojedinačnom slučaju leukemije. U slučaju u Japanu taj niz bio je identičan kod majke i ćerke.

Kretanje malignih ćelija

Konačno, rezultati testova su potvrdili da su ćelije raka deteta bile gotovo sve kao ćelije raka kod majke - bez ikakvog genetskog materijala od oca.Ti rezultati naučnicima su ukazali da je put prenošenja oboljenja bio isključivo sa majke na fetus, a ne obrnuto.

Ekipa naučnika svoje otkrića objavila je u Spisima nacionalne akademije nauka Velike Britanije.

Grivs i njegovi saradnici takođe su otkrili kako rak preživljava unutar fetusa čiji je imunološki sistem trebalo da uništi majčine ćelije.

Stručni tim utvrdio je da su ćelije raka „izbegle" prostrano područje delovanja šestog hromozoma, poznatog kao „6p".

Ukratko, naglašava Grivs, „rak uspeva da se razvije zato što je imunološki nevidljiv".

„Poznavanje molekularnih detalja kako ćelije lukavo izbegavaju da budu otkrivene, pomoći će naučnicima da temeljno istraže kako druge vrste raka 'skliznu' kroz našimunološki sistem", rekao je za „Sajens" Hauard Vajnstin, specijalista dečje kancerologije u Opštoj bolnici Masačusetsa u Bostonu.

„Uprkos ovim otkrićima, majke ne treba da se upaniče", upozorio je Grivs. Uz registrovano samo nekoliko slučajeva prenošenja raka sa majke na fetus posle prvog registrovanog 1866. godine, rizik za trudnice je minimalan.

„Prenošenje već razvijenog raka na decu ne mora uvek biti fatalan. Pomenuta japanska devojčica je uspešno lečena i još uvek je živa", podsetio je Grivs.

Prema njegovim rečima, otkriće do kojeg je stručni tim došao dovodi u pitanje verodostojnost tvrdnji da placenta obezbeđuje potpunu barijeru između majki i fetusa.

„Skloniji sam da prihvatim mogućnost da zamašan broj ćelija sve vreme prolazi nezapažen. Uostalom, mnogo se može naučiti od čudnih slučajeva u medicini" zaključio je Grivs.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво