Sezona letnjih infekcija kod dece

Letnje infekcije ovih dana, pune pedijatrijske ordinacije. Roditelji se žale da su im deca malaksala, da imaju visoku temperaturu, a neretko i stomačne tegobe. Zato narednih dana dodatni oprez za sve roditelje, jer se očekuju prave letnje temperature.

Na vrata pedijatara doma zdravlja „Palilula“, svaki dan pokuca minimum dvadeset roditelja. Među njima je i Milica Potkrajac. Na pregled je dovela oba sina.

„Malo su imali alergiju od sunca i javila se mala temperatura“, kaže Milica Potkrajac.

U odnosu na zimu, ovih dana je zbog visoke temperature, zbog upala u grlu i kašlja, povećan broj najmlađih pacijenata za 15 odsto.

„Virusima je ovo jako fino vreme za njihov rad. Letnja je žega, ali izlaganje suncu je nedopustivo za decu uzrasta dve do tri godine naročito kada je žuto-crveni alarm“, kaže doktorka Biljana Đurić Stojanović, pedijatar Doma zdrvalja „Palilula“.

„Deca u prvim mesecima ne bi trebalo uopšte da izlaze na otvorenom, eventualno u hladovini. Tek posle šest meseci kod takve dece mogu se koristiti preparati za UV zračanje“, kaže doktor Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne bolesti.

Spas od visokih temperatura, mnogi roditelji pronalaze u klimatizovanim i rashlađenim prostorijama. Međutim, često zaboravljaju da klima ne sme direktno da duva u dete.

„Maloj deci je nedopustivo da budu izložena klima-uređajima“, kaže doktorka Biljana Đurić Stojanović, pedijatar Doma zdravlja „Palilula“.

Nevolje vrebaju i u prirodi.

„Imamo komarce, krpelje koji mogu preneti drugu bolesti serti, kao što je lajmska. Komarac će napraviti tek lokalnu alergijsku reakciju. Veoma je važno koristiti repelente“, upozorva doktor Adamović.

Nije strano ni da tokom leta strada stomak mališana, jer upravo ove visoke temperature pogoduju razmnožavanju mikroorganizama u hrani.

„Virusi vladaju. Uglavnom je to neki rota virus koji može da izazove te prolongirane prolive. Mora da se vodi računa o hrani, koja mora da se čuva na adekvatan način“, kaže doktorka Biljana Đurić Stojanović.

Narednih dana ne izlažite decu sunčevim zracima od 10 do 17 časova. Znajte da koža „pamti“ svaki minut proveden na suncu, počev od detinjstva. Naplata dolazi kasnije u obliku raznih oštećenja, a neretko i do raka kože.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво