Pilule ne mogu da zamene zdrave namirnice

Multivitamini, minerali, biljni preparati za poboljšanje imuniteta... Upotreba suplemenata raste, ali ne i svest da se unosom pilula, tableta, tinktura i drugih preparata ne može sačuvati ili popraviti zdravlje ukoliko su ishrana i način života loši.

Пилуле не могу да замене здраве намирнице Пилуле не могу да замене здраве намирнице

U dosta slučajeva vitamini i minerali iz bočice ili biljni preparati mogu biti odličan saveznik u nastojanju da poboljšamo zdravlje i pomognemo imunom sistemu.

Međutim, kako to često biva, i u ovom slučaju potrebno je napraviti selekciju i pratiti zdrav razum i tako sprečiti eventualne komplikacije.

Podaci Američke agencije za hranu i lekove navode da se trenutno na tržištu nalazi više od 29.000 suplemenata, a ova je agencija odobrila samo neke od njih.

Za razliku od lekova koji se mogu dobiti samo uz recept, suplementi se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji i bez problema naručiti s interneta.

Pre dospevanja na tržište, lekovi prolaze stroge kontrole i klinička testiranja, što ih čini sigurnim za upotrebu, dok kod suplemenata to nije slučaj.

Iz tog je razloga neophodan je oprez, budući da mnogi od njih mogu neočekivano, pa i negativno uticati na zdravlje.

Savet stručnjaka je da od lekara potražite savet uvek kada želite da terapiju dopunite preparatima kako ne bi došlo do „sudaranja“ sastojaka lekova i suplemenata.

Dodaci ishrani mogu biti štetni u nekim situacijama, na primer kod trudnica ili dojilja, ali i u slučaju nekih hroničnih bolesti.

Strogo se pridržavajte saveta o doziranju i načinu primene, jer u većini slučajeva više nije automatski i bolje.

To je naročito važno kad su u pitanju suplementi, budući da višak vitamina ili minerala može napraviti veću štetu nego nedostatak. Preporučene doze vitamina i minerala će biti naznačene na pakovanjima.

U prodaji je dosta preparata za koje proizvođači obećavaju munjevit gubitak kilograma, povećanje seksualne želje i slično.

Američka agencija za hranu i lekove navodi da takvi proizvodi mogu sadržati steroide i štetne sastojke koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ukoliko se uzimaju bez lekarskog nadzora.

Takođe, većina ne radi ono što se od njih očekuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво