Neudobna obuća opasna po zdravlje

Uzrok bolova u stopalima gotovo po pravilu je neudobna obuća, tvrde britanski ortopedi. Neodgovarajuća obuća može da uzrokuje i probleme sa kičmom i vratom, upozoravaju stručnjaci.

Lekari britanskog Društva ortopeda su, istražujući zašto sve više pacijenata traži lekarsku pomoć zbog bolova u stopalima, zaključili da gotovo svi oni nose neodgovarajuću obuću.

Od 2.000 ispitanih osoba, 37 odsto je izjavilo da su spremni da idu u neudobnim cipelama ako su moderne, dok je 17 odsto muškaraca priznalo da kupuje obuću koja nije u veličini koju nose.

Pri tome 80 odsto odraslih ima probleme s nogama - ravna stopala, urasle nokte, čukljeve...

Problemi sa stopalima se, međutim, na time ne završavaju.

Nepravilno odabrana obuća izaziva krivljenje kičme, što može biti uzrok bolova u krstima, vratu i čak glavobolje s kojom se ne može izaći na kraj, objavljeno je na Internet sajtu izvestia.ru.

"Važan je, pre svega, pravilan odabir obuće. Žene se, naravno, ne mogu sasvim odreći potpetica, ali svakodnevna obuća treba da bude sa štiklama ne višim od četiri-pet centimetara i sa zaobljenim vrhom kako prsti ne bi bili stisnuti", ukazali su ortopedi.

Oni ističu da je najbolje da cipele imaju kaiščić na risu, kako stopalo ne bi klizilo naniže i prsti se ne bi stiskali.

Najopasnije za zdravlje su cipele u obliku čamca na visokim potpeticama, koje uopšte ne pridržavaju stopala i krive palac.

Naučnici, ipak, ne brane ženama da nose cipele s visokom potpeticom, samo savetuju da to čine bar svakog drugog dana, a u međuvremenu da nose one sa nižom i stabilnom štiklom.

Ukoliko je vaša ljubav prema vrtoglavo visokim potpeticama neizmerna, budite spremne da sa svakom godinom imate sve više problema sa zdravljem, upozorili su britanski ortopedi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво