Četovanjem protiv depresije

Tim britanskih stručnjaka razvio onlajn metodu za pomoć osobama koje pate od depresije. Procenjuje se da terapija može da ima veliki uspeh zbog sklonosti mnogih da se putem Interneta poveravaju neznancima.

Prozor koji svako malo iskače na monitoru, uz zvuk koji je često iritantan, može poslužiti u borbi protiv depresije, tvrde stručnjaci.

"Britiš medikal džurnal" (British Medical Journal) navodi da su istraživači ustanovili da terapija u kojoj se koristi trenutna razmena poruka preko Interneta može da pomogne obolelima od depresije.

Terapije kojima se pristupa preko mreže dostupne su većem broju ljudi, a mogu pomoći i onima kojima nije prijatno da se za pomoć obrate terapeutu.

Govorne terapije su dokazano delotvorne kod osoba koje pate od deprasije, ali nedovoljan broj terapeuta i duge liste čekanja na pregled govore u prilog da ni onima koji se obrate nekome za pomoć ne mogu lako do nje doći.

Prema podacima Fondacije za mentalno zdravlje, pacijenti u Velikoj Britaniji čekaju više od 12 meseci pre nego što dođu do tretmana, a čak 78 odsto lekara opšte prakse u nedostatku drugog rešenja prepisalo je pacijentu antidepresive.

U Sjedinjenim Američkim Državama lekovi protiv depresije su na vrhu liste prepisanih lekova, piše britanski časopis.

Kombinacija metoda 

Kognitivno - bihejvioralna terapija jedan je od načina lečenja depresije za koji se psiholozi češće opredeljuju.

Obolelom se pruža prilika da ispitaju sebe i druge ljude, ali i kako ponašanje utiče na osećanja. Težište je na trenutnom stanju, rešavanju tekućih problema, uz primenu strategija za praktično suočavanje sa njima, ali deo terapije takođe mogu biti i razgovori o dešavanjima u prošlosti.

Pronalaženje vremena i motivacije da prisustvuje terapiji može biti teško za nekoga u stanju teške depresije.

Stručnjaci su ispitivali nekoliko načina korišćenja tehnologije kako bi se smanjio broj pacijenta koji od terapije odustaju, ali i sama terapija učinila dostupnijom.

Postoje knjige za samopomoć, kao i računarski programi na bazi kognitivno - bihejvioralne terapije, ispitanicima je pomoć bila nuđena i preko telefona ili putem elektronske pošte.

U novoj studiji istraživan je učinak terapije koja je ponuđena putem kratkih poruka preko Internata, naravno, uz obaveznu upotrebu računarskih sistema zaštićenih lozinkom.

Prednosti i mane terapije

Istraživanjem je obuhvaćeno 297 osoba koje su patile od anksioznosti i depresije. Pedeset odsto ispitanika imalo je do 10 seansi terapije. Tokom šezdesetak minuta razgovora, lekar bi četovao sa pacijentom. Preostali ispitanici dobijali su uobičajenu pomoć od lekara opšte prakse.

Stanje 40 odsto ispitanika nakon terapije toliko se poboljšalo da više nisu bili depresivni, a rezultati su ostali nepromenjeni najmanje osam meseci.

Tek 20 odsto nakon završetka studije imalo je rezultate kao da su išli samo kod lekara opšte prakse.

Autori studije nisu upoređivali uspeh takve terapije preko Interneta sa učinkom tradicionalne terapije, ali sudeći prema drugim studijama rezultati su slični.

Četovanje sa psihologom ima brojne prednosti, tvrde stručnjaci. Nije potrebno vreme za odlazak do ordinacije, kao ni za povratak, a pogodna je i za one koji imaju teškoće sa kretanjem.

Mana i ovog načina tretiranja depresije je što oboleli i dalje zavise od broja slobodnih terapeuta jer je u pitanju direktan razgovor iako se odvija preko mreže.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво