Za jutro bez mamurluka
Nakon koje čašice omiljenog alkoholnog pića, svi bismo vrlo rado pojeli neku sočnu hranu zbog koje bismo sutradan itekako zažalili. Međutim, postoje i zdrave opcije koje možemo da konzumiramo i koje će ublažiti mamurluk sledećeg jutra.
Banane – Ovo voće bogato je kalijumom, elektrolitom koji inače „nestaje“ kada se konzumira alkohol.
Vegetarijanska pica – Iako pica baš i nije preporučljiva, imamo odlične vesti za sve koji ne mogu da se suzdrže – ne morate da se odupirete, ali budite pametni: naručite parče koje je puno povrća i uklonite višak ulja uz pomoć maramice ili ubrusa.
Žitarice – Sadrže složene ugljene hidrate koji apsorbuju alkohol. U njima se takođe nalazi i vitamin B, koji pomaže prilikom ublažavanja mamurluka.
Palačinke – Palačinke ili vafli, vi birate. Razlog su, ponovno, ugljeni hidrati, koji upijaju alkohol.
Humus – Bogat vitaminima B6 i C, humus je super zdrav način da se ublaži mamurluk.
Voće – Mnoga istraživanja ukazuju na to da će mamurluk biti sveden na minimum kada fruktoza zameni izgubljenu glukozu. Voće daje energiju, a veoma je primamljivo na „mamuran stomak“.
Šta treba izbegavati?
Nekome će ovo „slomiti srce“, ali ispostavilo se da je kafa zapravo loša u trenucima mamurluka, jer je, kao i alkohol, diuretik, što znači da čini da telo da prebrzo izluči vodu, kalijum i natrijum.
Takođe bi trebalo da se držite podalje od masne hrane (poput slanine i kobasice), jer mogu da iziritiraju osetljiv stomak.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар