Читај ми!

Nedovoljno naspavanu decu hrana više mami?

Deca koja ne spavaju dovoljno mogu biti u većem iskušenju da jedu, sugerišu rezultati novog istraživanja.

Недовољно наспавану децу храна више мами? Недовољно наспавану децу храна више мами?

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji dovelo su u vezu dužinu sna kod dece i spremnost da jedu omiljenu hranu i kada nisu gladni.

Utvrđeno je da je kod mališana čije su navike u spavanju i unosu hrane proučavane, a spavali su manje od 11 sati noću bio veći indeks telesne mase (mera težine u odnosu na visinu) nego kod onih koji su spavali 11 sati ili više, javlja Rojters.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje 11 do 12 sati sna za decu predškolskog uzrasta.

„Sada već postoji dosta dokaza, i za decu i odrasle, koja ukazuje da veoma kratak ili nedovoljno dug san povećava želju za hranom“, rekla je Lora Mekdonald, vodeći autor studije i profesor Univerziteta u Londonu.

Prema njenim rečima, to je zabrinjavajuće s obzirom na to da živimo u modernom okruženju, gde je ukusna i visokokalorična hrana široko dostupna i jeftina.

Prethodne studije su pokazale da premalo sna znatno povećava šanse da će dete biti gojazno, kako Mekdonald i njen tim ukazuju. Međutim, manje je poznato kako san utiče na svakodnevni unos kalorija.

Nova studija je uključivala 1.008 petogodišnjaka rođenih 2007. godine u Engleskoj i Velsu.

Istraživači su tražili od majki da odgovore na upitnik o ponašanju mališana prema hrani, pošto su već jeli. Pritom je prosečna dužina sna tokom 24 sata za decu koja su učestvoavala bilo 11,48 sati.

Mališani koji su spavali manje od 11 sati noću ocenili su hranu na skali od jedan do pet prosečnom ocenom 2,53, u poređenju sa 2,36 za one koji su spavali 11 do 12 sati, a 2,35 za one koji su imali najmanje 12 sati sna.

„Kod dece koja ne spavaju dovoljno noću, ograničena izloženost ukusnih namirnica u kući može biti od pomoći u sprečavanju prekomernog gojenja“, zaključila je profesorka Mekdonald.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво