Читај ми!

Neprijatelji savršenog tena

Koža je naš najveći organ i neophodno je održavati je hidriranom i hraniti je onim što voli. Zbog nekih namirnica koje unosimo svakog dana ona će se buniti i „uzvratiti“ aknama, osipom ili pigmentacijom, upozoravaju stručnjaci.

Dermatolog Kiran Lohija iz Nju Delhija poručuje da, ukoliko želimo da imamo lep ten, treba da izbegavamo određene namirnice. Među glavnim neprijateljima savršene kože su šećer, mleko i belo brašno.

„Većina ljudi veruje da je mleko odlično za naše telo, ali mleko, kao i sir, jogurt i sladoled su puni hormona“, tvrdi Lohija.

Zbog toga nam mlečni proizvodi čine više štete nego koristi, objašnjava ovaj dermatolog. Akne i pigmentacija kože lako se mogu pojaviti zbog hormonskog disbalansa, a ako konzumiramo proizvode koji sadrže hormone problem će se pogoršati.

Gotovo svi dermatolozi svojim će pacijentima savetovati da prestanu da konzumiraju mlečne proizvode, odnosno da pokušaju da količinu takvih namirnica u svojoj svakodnevnoj ishrani svedu na minimum.

Svima onima koji se brinu da će na ovaj način njihov organizam ostati bez dovoljno kalcijuma, Lohija poručuje da ove važne materije spanać ima više nego mleko.

Poznato je da šećer uzrokuje glikolizaciju važnih proteina u koži, a to dovodi do nastanka i produbljivanja bora, jer tokom tog procesa važni proteini postaju „neaktivni“.

Belo brašno i kukuruzni skrob prisutni su u hlebu, testeninama i mnogim drugim namirnicama, najčešće niske hranljive, ali visoke kalorijske vrednosti.

„Takva hrana izaziva nagli porast insulina i hormona stresa. Upravo stres dovodi do pojave bubuljica na koži, a kako biste to izbegli u najvećoj meri, izbacite iz ishrane namirnice od belog brašna i kukuruznog skroba“, poručuje Lohina, piše portal TOI.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво