Читај ми!

Najvažnije otkriti uzrok gubitka svesti

Svaka deseta osoba bar jednom u životu izgubi svest. Uzroci tog stanja su različiti, a dijagnostika duga i često neprecizna. Zbog toga je sinkopa jedna od glavnih tema najpoznatijih svetskih stručnjaka četvrtog Kongresa neurokardiologije u Beogradu.

Gubitak svesti nekad se dovodio u vezu uglavnom sa kardiološkim oboljenjima. Međutim, prema rečima stručnjaka, aritmije i razne srčane mane uzrok su samo deset odsto slučajeva sinkope ili gubitka svesti.

U nekim slučajevima ni posle ugradnje pejsmejkera ne rešava se problem, a često se sumnja i na epilepsiju.

„Kod dece je vrlo česta pojava da imate klasičan pad, gubitak svesti i tu se najčešće pravi greška. Uvek prvo mora da se uradi testiranje funkcija autoimunog sistema da se utvrdi da li je reč o epilepsiji ili ne, da bi se nastavilo dalje sa terapijom. To je pravilo i tako mora i u svetu da se radi", istakao je Branislav Milovanović, šef Neurokardiološkog centra KBC Bežanijska kosa, jednog od retkih u svetu gde se sa visokim stepenom preciznosti može utvrditi tačan razlog poremećaja autoimunog sistema i krize svesti.

Iako svaka deseta osoba bar jednom u životu izgubi svest, uzroci tog stanja su različiti, a dijagnostika duga i često neprecizna.

Metoda koju su razvili stručnjaci pomenute klinike zasnovana je na komplikovanim matematičkim formulama i podržava je poseban softver i oprema.

Zahvaljujući tome lekari mogu da postave preciznu dijagnozu u gotovo svim medicinskim oblastima.

„U našoj laboratoriji, koja je jedinstvena laboratorija i u svetu, a jedina ovakve vrste u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi radimo kompletno testiranje funkcije autonomog nervnog sistema. Znaci tog dela nervnog sistema koji reguliše rad pritiska i koji je odgovoran za pojavu sinkope", objasnio je doktor Milovanović.

Pacijent se ispituje oko sat vremena. Reč je o specifičnom testiranju koje obuhvata oko 25 metoda, a zatim se se radi analiza bioloških signala.

Metodologija koja se primenjuje u ovom Centru predstavlja sam vrh dijagnostike, a čak 70 odsto bolesti može se utvrditi na ovaj način.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво