Ema Votson sama svoj partner

Glumica Ema Votson, proslavljena Hermiona Grejndžer iz serijala o „Hariju Poteru“, proglasila se srećno neudatom, ali ne želi da je nazivaju „samicom“ (single), već smatra da je u „partnerstvu sa samom sobom” (self-partnered).

Poznata engleska glumica, manekenka i aktivistkinja, ovaj izraz je skovala u intervjuu za britansko izdanje časopisa Vog. Posle objavljivanja odlomaka iz intervjua, na društvenim mrežama se razvila burna rasprava.

Na Tviteru se izlila bujica komentara na nalogu Eme Votson, a uveden je i novi haštag #SelfPartnered. Debata se proširila u medijima i javnosti.

Mnogi su oduševljeno prihvatili izjavu Eme Votson, naglašavajući da partnerstvo nije nešto čemu bezuslovno moramo da težimo ili da se stidimo što nemamo partnera i nosimo etiketu „samca“ (single). Mnogi su se izjasnili da im smeta i odrednica „neudat/neoženjen“, jer ne žele da ih određuje nešto što nisu.

U pomenutom intervjuu, glumica je priznala da nije bila uverena da je srećna zato što je sama, posebno kada se približila tridesetoj godini. Počela je da brine zbog sve češćih primedbi da joj je vreme da ima muža i dete. Međutim, sada je shvatila da se može biti srećan i bez partnera.

Postoji čitav žanr memoara i literarnih zapisa koji opisuju ovu vrstu patnje. Obično ove knjige pišu žene koje se približavaju dobi, obično, od 40. godine, koje sa strahom prihvataju činjenicu da im samački način života prija. I one su gotovo celog života verovale da ukoliko žele da istinski budu srećne i ispunjene, moraju da se venčaju, ističe psiholog Bela Depol.

Mnoga socio-psihološka istraživanja pokazuju da ljudi negativnije ocenjuju one koji nisu u braku nego udate i oženjene, između ostalog optužujući ih da su hladni i otuđeni. Međutim, kako navodi Depolova, mnogobrojne studije pokazuju da u poređenju sa ljudima koji su u braku, samci imaju mnogo razvijenije društvene veze. Suprotno njima, oni koji stupe u brak često postaju izolovaniji. Okreću se jedni drugima i marginalizuju sve ostale društvene kontakte. Istraživanja pokazuju da to rade čak i ako nemaju decu.

S druge strane, u javnosti se sve češće skreće pažnja na statistiku da preko trećine planete danas samuje. U populaciji između 25. i 35. godine najviše je samaca. Protivnici ovog trenda i zagovornici tradicionalnih vrednosti smatraju da je jedan od uzroka ove pojave sistem vrednosti modernog sveta koji je kompromitovao porodicu i njen značaj, a brak sveo na prevaziđenu kategoriju.

Zato su mnogi osudili Emu Votson zbog izjave da je ponosna samica, koja navodno uživa u svom statusu jer joj omogućava da besciljno luta iz veze u vezu, tragajući jedino za površnim zadovoljstvima. Optužuju je da bekstvo od vezivanja, u stvari, znači bekstvo od odgovornosti i samoživost bez obaveza.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2019, 00:18) - anonymous [neregistrovani]

Da li je moguće da se na Internetu nalaze ovakvi likovi?

Šta kažu, ne žele da ih im "udata/neudata" bude "odrednica"? Pa stvarno je barem pola planete zrelo za odlaske kod psihijatra. Odakle ikome ideja da je to ikakva odrednica? To je najobičnije bračno stanje. Oni koji to doživljavaju kao neku odrednicu stvarno treba da zatraže pomoć. Nego to je to pomodarstvo, došli kojekakvi do glasa na Internetu, pa leče neke komplekse i traže opravdanja. A naročito smišljaju bilo kakvu glupost da bi došli do pažnje. Kao onaj koji reče da će da tuži roditelje što ga nisu pitali za dozvolu da ga naprave. Sad ja treba da kažem da mi se ne sviđa "odrednica" da li gledam RTS? Ne prihvatam da mi u prodavnici traže da platim za hranu, jer ne želim da me pare određuju? I "samica" uopšte nije dobar prevod/termin, ali i dalje samo ukazuje da je neko bez supružnika. A smišljanje umobolnog novog termina samo pokazuje koliko je osoba samo-jadna i samo-iskompleksirana. I baš me mnogo tangira da li se neko mršti što sam neoženjen. Ej, neću moću da spavam noćas, čak i ako ovaj idiot ispod prestane da udara čekićem. Kad pročitam ovakve "vesti" o raznim psihijatrijskim slučajevima stvarno se bolje osećam što nisam na tom Tviteru. Odrednica... To kao ono što su Kanađani zabranili da se koriste lične zamenice "on" i "ona", nego samo "osoba".

(utorak, 12. nov 2019, 17:32) - Derek Zoolander [neregistrovani]

Bilo u mom filmu

All is all.

(utorak, 12. nov 2019, 16:32) - anonymous [neregistrovani]

Tableticu

Tableticu danas nisi uzeo? (Verovatno si i sam samac kad ti ovoliko upala u oko. Pozdrav od čika Radomira....

(utorak, 12. nov 2019, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

Zasto tako mislite?

Meni ovo sto je rekla zvuci kao sjajan odgovor dezurnim dusebriznicima. Uopste ne mora da odrazava njen licne stavove i razmisljanja. Zar se zaista necija vrednost meri po tome da li je u vezi sa nekim, je li to od svega najvaznije?

(utorak, 12. nov 2019, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

Najtuznije

je sto se kod nas,do skoro zdravu sredinu "uvode"te tkzv."Evropske vrednosti," koje upropastavaju generacije i generacije,tako i ova mlada zena,zbog svoje popularnosti,a i u sredini gde zivi je produkt sistematskog ispiranja mozga i zato proizilaze ovakve nakaradnosti.

(utorak, 12. nov 2019, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Sa samim sobom

Setih se kada je covek u referencama naucnog rada napisao
"Homo personal communications".

(utorak, 12. nov 2019, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

Како сте?

“Како сте, шта радите”?
“Ма рекла сам ти Метју 20 пута да ме не персираш“!
Ма не персирам вас, неко како сте ти и твој партнер?

(utorak, 12. nov 2019, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

Ma ja

Укида се једнина. Све је пошло наопачке...

(utorak, 12. nov 2019, 14:57) - глас разума [neregistrovani]

Лажна митоманија једне умируће цивилизације

Слажем се да свако има свој избор и да никог не треба силити ни на шта, то је сасвим у реду бити сам, ако неко то и јесте. Али од тога правити неку предност, нешто што је боље, је најблаже речено извртање правих чињеница. Човеков највећи непријатељ данашњице јесте самоћа, при том не мислим на усамљеност у младим годинама, када човек има неке своје социјалне контакте и може утећи осећањима усамљености, већ на старе дане... без партнера и потомства све је другачије и када људи зађу у неке зреле године, тек тада схвате да нису испунили највећи циљ сваког људског живота. Празне приче да је усамљеност животна предност су чиста глупост оних који су у младим годинама себични и егоистични да би разумели праве вредности живота... Уосталом зато та западна цивилизација и јесте једно велико потрошачко друштво које полако умире и нестаје... Европа и Северна Америка ће примат предати врло брзо Азији, која има цивилизацијске вредности које промовишу живот, потомство, породичне вредности, а не егоизам, неуротичност и потрошачко друштво. На крају свако ће пожњети оно што је и засадио!

(utorak, 12. nov 2019, 13:33) - Stefan [neregistrovani]

Wow

Ovo je kao da te neko pita da li radiš i ti kažeš ma jok ali nisam nezaposlen ja radim sa samim sobom.

Mislim nemaš dečka nemaš dečka nije smak sveta. Nemaš posao nemaš posao opet nije smak sveta.

Ali pretakanje trenutnog lošeg stanja u ma to je super i ja sam kul zbog toga je totalna glupost koja dolazi sa zapada bas kao i ova na žalost poremećena.