Milena Dravić – drugo ime za veliku epohu domaćeg filma

Kolege, poznate ličnosti i poštovaoci opraštaju se od najvoljenije srpske glumice. Mediji u regionu prenose vest o smrti jugoslovenske glumačke zvezde Milene Dravić. Telegrame saučešća uputili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Милена Дравић – друго име за велику епоху домаћег филма Милена Дравић – друго име за велику епоху домаћег филма

Otišla je najvoljenija i jedna od naznačajnijih glimica jugoslovenske kinematografije koja je mogla i umela da igra sve, saglasni su Radoslav Zelenović, Ivan Jevtić i Voja Brajović, povodom vesti da je preminula Milena Dravić.

Bard našeg glumišta Vojislav Brajović napominje da otišla glumica koja spada u red najznačajnijih umetnika epohe.

„Njen šarm, srce, radost igre bili su neponovljivi... Njeni profesionalni dometi su sigurno među najznačajnijima u istoriji naše kinematografije, jer je mogla i umela da igra sve... Njena pojava je ostavila dubok pečat u našim sećanjima i bila je privilegija da delimo epohu sa njom“, rekao je Brajović.

„Milena je autentična zvezda i poslednja velika prava filmska glumica. To su nenadoknadive vrednosti. Imala sam zadovoljstvo da sam se ovoga leta sa njom družila na Paliću gde je kao feniks ponovo bila u punom sjaju“, rekla je Mira Banjac u izjavi za Radio Beograd. 

Radoslav Zelenović, vrsni pozavalac kinematografije i upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je Milena Dravić nesumnjivo bila najveća zvezda jugoslovenske kinematografije.

„Milena je bila autentična filmska zvezda. Podjednako je ubedljivo igrala u društveno angažovanim filmovima 'crnog talasa', u komercijalnim komedijama, ratnim spektaklima... Na veliko platno je uvek donosila nešto autentično, svoje, neponovljivo, zbog čega su je kolege i publika obožavali. Imala je harizmu i odmerenost karakterističnu za najveće zvezde u istoriji kinematografije. Njen aganžman na televiziji i pozorištu samo je uokvirio izuzetnu umetničku karijeru“, naveo je Zelenović i istakao veliku naklonost i poštovanje publike prema Mileni Dravić koje nikada nije prestajalo.

„Pre nekoliko meseci, na filmskim festivalima na Paliću i u Puli publika je ovacijama dočekala i nagradila veliku divu naše kinematografije. Ljudi su znali koliko je vredna njena karijera i umeli su to da nagrade“, naglasio je Zelenović.

Ivan Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, takođe ističe da je otišla nesumnjivo najveća diva jugoslovenske i srpske kinematografije.

„Na prostoru nekadašnje Jugoslavije karijera Milene Dravić je nesumnjivo najznačajnija. Lako je igrala i u ekperimentalnim filmovima i u komercijalnim ostavrenjima, na televiziji i pozorištu, kolege i publika su s podjednakom odanošću uživali u njenim ulogama“, ocenio je Jevtić.

Odlazak Milene Dravić rastužio je sve u Upravi festivala u Jagodini, ali i Jagodince koji su je gledali na „Danima komedije“ u ovom gradu.

„Dobitnica nagrade Zlatni ćuran 2012. godine za životno delo, Milena Dravić je bila zaštitni znak glumačke profesije i najomiljeniji glumački lik u velikoj Jugoslaviji“, rekao je Tanjugu Dobrica Milićević, umetnički direktor „Dana komedije“, dodajući da iza nje stoje antologijske uloge. 

Izraze saučešća povodom smrti glumice Milene Dravić uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednica Skupštine Maja Gojković, ministar kulture Vladan Vukosavljević, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i mnogi drugi.

Vučić je uputio je telegram saučešća Udruženju dramskih umetnika Srbije i Udruženju filmskih glumaca.

„Ostali smo bez naše Milene Dravić, velikana jugoslovenske i srpske umetnosti. Milena je obeležila drugu polovinu 20. veka u pozorištu, na filmu i televiziji. Neka joj je večna slava i hvala, jer je naše društvo učinila boljim, a kulturu bogatijom“, navodi se u telegramu.

U telegramu članovima porodice, prijateljima i svim poštovaocima, Ana Brnabić je napisala: „Svojim raskošnim glumačkim talentom i fantastičnim filmskim, pozorišnim i televizijskim ulogama, Milena Dravić ostavila je neizbrisiv trag u našoj kulturi. Uvek dostojanstvena i jedinstvena, plenila je svojim neverovatnim talentom i šarmom. Ostaće upamćena kao jedna od najvećih zvezda našeg glumišta, velika dama i veliki čovek“.

„Kao prijatelj i kao veliki poštovalac Mileninih ostvarenja, izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima njene glumačke izuzetnosti. Milena i Dragan su obeležili jednu epohu u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti. Svojom uvek sugestivnom i jednistvenom glumom, kao i neponovljivim šarmom, inspirisali su mnoge generacije“, navedeno je u Dačićevom telegramu saučešća porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima preminule glumice. 

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević napisao je: „Potresen tužnom vešću u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko i iskreno saučešće zbog smrti Milene Dravić njenoj porodici, prijateljima, kolegama i Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Milena Dravić je drugo ime za jednu veliku epohu domaćeg filma. Glumica jedinstvenog lirskog senzibiliteta u ranim ulogama, ali i zrelih karakternih dramskih i komičnih ostvarenja, osim na filmu, i na televiziji i u pozorištu. Osvajala je šarmom, ljupkošću i dobrotom. Bila je zvezda, ali uvek skromna i neposredna. Siguran sam da se vest o njenom odlasku u svim našim domovima, kod generacija njenih iskrenih privrženika, doživljava kao gubitak nekog bliskog“, navodi se u telegramu ministra Vukosavljevića.

„Milena je zauvek obeležila jugoslovensku i srpsku kinematografiju i ostavila neizbeisiv trag na našoj pozorišnoj sceni. Bila je i ostaće inspiracija za generacije naših mladih glumaca“, navela je Maja Gojković. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи