Viljuška sa nacističkim simbolom nije u bolnici u Zrenjaninu

Nesvakidašnja fotografija viljuške iz vremena okupacije danima već zabavlja korisnike društvenih mreža. U Opštoj bolnici u Zrenjaninu tvrde da takav escajg oni ne koriste i da fotografija nije napravljena u toj ustanovi. Zbog česte upotrebe i velikog broja pacijenata, u bolnicama širom Srbije tvrde da pribor mora da se obnavlja svake ili svake druge godine.

I plastičan i metalni, ipak među escajgom zrenjaniske Opšte bolnice nema pribora sa nacističkim simbolom. Viljuška sa takvim simbolom za koju se, na društvenim mrežama, tvrdi da je fotografisana u ovoj bolnici, nije njihova, tvrde u ovoj ustanovi. Skreću, međutim, pažnju na drugi, veći problem.

„Suočeni smo i sa problemom nestanka escajga, a naši pacijneti imaju pravo da od kuće donose i koriste pribor tako da je velika verovatnoća da je možda neko nekada od pacijenat doneo to i da je ostala. Na slici se ne može videti da se radi upravo o našoj bolnici, i ne može se videti da je reč o nekoj bolnici. Mi tvrdimo da to ne pripada našoj ustanovi", kaže Maja Sladojević, koordinatorka za odnose sa javnošću u Zrenjansinskoj bolnici.

Priborom iz Italije ručali smo sa pacijentima Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Godišnje na sve ono iz čega jedu pacijenti potroše se milioni i milioni dinara jer u KCS se dnevno distribuira čak 11.000 obroka, mesečno oko 350.000 obroka.

„S obzirom na to da Klinički centar ima 3.500 postelja, i tako veliki broj pacijenata, zaista je potrebno na stotine komada pribora, escajga, tanjira, ali i drugog posuđa koje je neophodno da bi se pacijentima jedan obrok, odnosno tri obroka u toku dana plasirala na ovaj način. Svakako da to zahteva barem jednom godišnje, dakle na godišnjem nivou da se zanavi za pribor, tanjiri i sve sto je potrebno za kuhinje kojih ima 23 koliko i klinika, a prema potrebama klinika se to vrši i mimo redovnih nabavki“, objasnila je Vesna Mioljević, načelnica Službe za bolničku epidemiologiju i higijenu ishrane Kliničkog centra Srbije.

Više je pacijenata koji gledaju u tanjir, a ne u pribor pored.

Ekipa RTS-a obišla je i Opštu bolnicu u Novom Pazaru. Pacijenti kažu da je escajg nov, hrana dobra, tanjiri lepi.

„Kompletan escajg koji se koristi u bolnici u kupljen je pre dve godine, mislim da je kuhinja i serviska služba na zadovoljavajućem nivou, ali to ne znači da se nećemo potruditi da u narednom periodu to bude još bolje i kvalitetnije“, rekao je Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru u kojoj se dnevno posluži između 1.200 i 1.500 obroka.

Mnoge bolnice u Srbiji osnovane si i postoje više decenija, pa i vekova. Da li se u nekoj koristi pribor iz davnih vremana, koji ima vrednost antikviteta, istorijsku i neprocenjivu, nije poznato.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво