Poznatom ruskom reditelju određen kućni pritvor

Sud u Moskvi odredio je kućni pritvor uglednom ruskom pozorišnom direktoru i reditelju Kirilu Serebrenjikovu, optuženom za proneveru nešto manje od milion evra državnog novca, što on negira.

Serebrenjikov (47) je stekao međunarodni ugled kao producent drama, opera i filmova, a proslavio se ismevanjem i kritikom zvaničnih laži, korupcije i tvrde linije u ruskom društvu. Njegovo pritvaranje mnogi vide kao deo aktuelnog obračuna ruskih vlasti s neistomišljenicima, navodi AP.

Umetnički direktor moskovskog pozorišta Gogolj centar uhapšen je juče u Sankt Peterburgu, gde je snimao film, i odveden u zatvor posle saslušanja.

Sud je danas prihvatio zahtev istražitelja za određivanjem kućnog pritvora 47-godišnjem Serebrenjikovu, koji je odbacio sve optužbe i zatražio da bude oslobođen.

Ispred suda se okupilo nekoliko stotina Serebrenjikovljevih pristalica, koji su uzvikivali njegovo ime i skandirali „Sloboda“.

Reditelj je optužen da je „organizovao proneveru nešto manje od milion evra“ koje je država između 2011. i 2014. godine odvojila za projekat „Platforma“ njegovog tadašnjeg pozorišta Studio sedam.

Kuća proslavljenog pozorišnog i filmskog reditelja u maju je pretresena u okviru istrage i to je izazvalo reakcije kulturnih radnika u Rusiji i inostranstvu.

Kiril Serebrenjikov je 2016. dobio nagradu „Fransoa Šale“ u Kanu za film Učenik, a njegov poslednji film Izdaja bio je u konkurenciji na filmskom festivalu u Veneciji.

Pozorište Gogolj centar je učinio nezaobilaznim mestom savremene moskovske pozorišne scene, a hrabri komadi su često kritikovani od pravoslavnih krugova i ministarstva kulture, piše Frans pres.

Premijera Serebrenjikovljevog baleta o životu čuvenog baletskog igrača i disidenta Rudolfa Nurejeva otkazana je u julu u moskovskom Baljšoj teatru.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво