Poznatom ruskom reditelju određen kućni pritvor

Sud u Moskvi odredio je kućni pritvor uglednom ruskom pozorišnom direktoru i reditelju Kirilu Serebrenjikovu, optuženom za proneveru nešto manje od milion evra državnog novca, što on negira.

Познатом руском редитељу одређен кућни притвор Познатом руском редитељу одређен кућни притвор

Serebrenjikov (47) je stekao međunarodni ugled kao producent drama, opera i filmova, a proslavio se ismevanjem i kritikom zvaničnih laži, korupcije i tvrde linije u ruskom društvu. Njegovo pritvaranje mnogi vide kao deo aktuelnog obračuna ruskih vlasti s neistomišljenicima, navodi AP.

Umetnički direktor moskovskog pozorišta Gogolj centar uhapšen je juče u Sankt Peterburgu, gde je snimao film, i odveden u zatvor posle saslušanja.

Sud je danas prihvatio zahtev istražitelja za određivanjem kućnog pritvora 47-godišnjem Serebrenjikovu, koji je odbacio sve optužbe i zatražio da bude oslobođen.

Ispred suda se okupilo nekoliko stotina Serebrenjikovljevih pristalica, koji su uzvikivali njegovo ime i skandirali „Sloboda“.

Reditelj je optužen da je „organizovao proneveru nešto manje od milion evra“ koje je država između 2011. i 2014. godine odvojila za projekat „Platforma“ njegovog tadašnjeg pozorišta Studio sedam.

Kuća proslavljenog pozorišnog i filmskog reditelja u maju je pretresena u okviru istrage i to je izazvalo reakcije kulturnih radnika u Rusiji i inostranstvu.

Kiril Serebrenjikov je 2016. dobio nagradu „Fransoa Šale“ u Kanu za film Učenik, a njegov poslednji film Izdaja bio je u konkurenciji na filmskom festivalu u Veneciji.

Pozorište Gogolj centar je učinio nezaobilaznim mestom savremene moskovske pozorišne scene, a hrabri komadi su često kritikovani od pravoslavnih krugova i ministarstva kulture, piše Frans pres.

Premijera Serebrenjikovljevog baleta o životu čuvenog baletskog igrača i disidenta Rudolfa Nurejeva otkazana je u julu u moskovskom Baljšoj teatru.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво