Preminula italijanska kreatorka Laura Bjađoti

Italijanska modna kreatorka Laura Bjađoti preminula je u 74. godini posle srčanog udara, saopštila je danas njena ćerka.

Bjađotijeva je doživela srčani udar u sredu uveče na svom imanju kod Rima. Lekari su uspeli da je reanimiraju, ali je došlo do teškog oštećenja mozga, prenosi AP.

Rođena 4. avgusta 1943. godine i više puta je nagrađivana za svoj rad u oblasti mode.

Kako javlja Tanjug, Bjađotijeva je jedna od privih italijanskih kreatorki koja je osvojila svetsko tržište. Poznata je po mekanoj luksuznoj ženskoj trikotaži opuštenog izgleda zbog čega je dobila nadimak Kraljica kašmira.

Proizvodila je i naočare za sunce i parfeme, od kojih je najpoznatiji „Rim“.

Počela je karijeru 1965. kada se pridružila majci Deliji koja je tada otvorila radionicu za šivenje u Rimu pošto je kreirala uniforme za zaposlene u „Alitaliji“, prenosi agencija Beta.

Mlada Laura počela je kao distributer velikih imena rimske visoke mode pre nego što je lansirala svoju prvu kolekciju „Laura Bjađoti“ 1972. u Firenci. S grupom drugih kreatora, kao što su Otavio Misoni i Đanfranko Fere, odlučila je da prebaci centar italijanske mode iz Firence u Milano.

U intervjuu u leto 2015. povodom njenih 50 godina karijere, ona je ocenila da moda može da odigra ulogu da promeni društva.

Od 1980. živela je i radila u dvorcu iz 11. veka u okolini Rima koji je restaurirala zajedno sa suprugom. Ona je bila poznata u Italiji i po svom doprinosu umetnosti, bila je sponzor za restauraciju brojnih italijanskih istorijskih zdanja.

Grupa „Bjađoti“ svake godine predstavi više od 70 kolekcija odeće i modnih dodataka. Grupa se hvali da upotrebi 50.000 kilograma kašmira godišnje. Ćerka Lavinija je potpredsednica njihove modne grupe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво