Dilan ne dolazi po Nobelovu nagradu

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dilan neće doći na ceremoniju dodele nagrada u Stokholmu, saopštila je Švedska akademija.

Akademija je navela da je Dilan rekao da „želi da može da lično primi nagradu, ali da je to, zbog drugih obaveza, nemoguće“.

Američki kantautor rekao je krajem oktobra da prihvata Nobelovu nagradu za književnost čime je prekinuo dvonedeljno ćutanje od kada mu je dodeljeno to najviše svetsko priznanje za njegov ukupan rad.

Istakao je da je ostao bez reči kada je čuo da je postao prvi muzičar kome je dodeljena ova nagrada i da „veoma ceni tu čast“.

Rok muzičaru i pesniku data je Nobelova nagrada za književnost 13. oktobra uz obrazloženje Nobelovog komiteta da je nagrađen za „stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke pesničke tradicije“.

Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz sveta književnosti.

Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pesme i poezija blisko povezani. Drugi, ipak, smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво