Britanski princ kod Karađorđevića

Princ od Velsa stigao je u Kraljevski dvor na Dedinju gde ga je dočekao princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom. Osim zajedničkog čaja u pet, domaćini su gostu pokazali i izložbu koja pokazuje vezu dva dvora u 20. veku.

Британски принц код Карађорђевића Британски принц код Карађорђевића

Tokom prvog dana posete Srbiji, princ od Velsa bio je gost princa Aleksandra i princeze Katarine u Kraljevskom dvoru na Dedinju. Susretu je prisustvovao sin Aleksandra Karađorđevića, princ Petar i ćerka princeze Katarine, Elison Endrjuz.

Od prvih susreta predstavnika dve dinastije 1910. godine danas su stigli do čaja u pet, ali u dvoru u Beogradu.

Domaćini su gosta posle čajanke poveli u obilazak dvorskog kompleksa, da vidi i izložbu posvećenu odnosima dve dinastije.

Princ Aleksandar je za goste iz Britanije spremio na poklon ikonu Svetog Đorđa, zaštitnika Engleske, i vina iz porodične vinarije i oplenačke regije.

Poklon je pripremila i princeza Katarina koja je vojvotkinji Kamili darivala srpski ručno rađeni šal i torbu.

Dve porodice povezane su rodbinskim i kumovskim vezama.

Britanska kraljica Elizabeta, majka princa Čarlsa, bila je kuma na krštenju princa Aleksandra zajedno sa svojim ocem, britanskim Kraljem Džordžom VI.

Kum na krštenju kralja Petra II, oca princa Aleksandra bio je britanski kralj Džordž V, a kraljev izaslanik na tom krštenju u Beogradu bio je budući britanski kralj Džordž VI (otac kraljice Elizabete i deda princa od Velsa).

Baka princa Aleksandra, kraljica Marija bila je unuka kraljice Viktorije, a princ Aleksandar i princ Čarls su zajedno pohađali školu u Škotskoj. 

Princ sa suprugom sutra putuje u Novi Sad, gde će obići katoličku portu, Petrovaradin, Maticu Srpsku, putovaće u Sremske Karlovce, a potom se vraca u Beograd gde će u Skupštini na prijemu održati i govor. Biće to jedini govor princa na zapadnobalkanskoj turneji.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво