Da malo kupatilo postane veće

Lako se privikavamo na veći prostor, uživamo u njemu neko vreme, a onda nam i on postaje mali. Izazov je organizovati prostor u malom kupatilu.

Test za arhitekte i dizajnere enterijera je idejno rešenje kupatila veličine četiri metra kvadratna. Kako najbolje iskoristiti prostor.

„Nadam se da sam uspela u ovom kupatilu, pošto sam razdvojila prostorne zone. Ovaj maleni deo treba da bude vešeraj, odnosno, tu će da bude veš mašina i prostor za odlaganje. Prema projektu, zid je naknadno dograđen.To je zid od gipsa koji se kasnije obloži. Razdvojila sam zonu vešeraja od tuš kabine“, rekla je Nevena Simić, arhitekta i dizajner enterijera.

Tuš kabina je pregrađena samo staklenim vratima i nalazi se u nivou poda. Ovakve tuš kabine održavaju se veoma lako.

„Odmah pored tuš kabine planiran je prostor za lavabo. Po prvobitnom projektu ovde nije bio zid od gipsa, koji sada vidite. Pločice na njemu, kao i zid, napravljeni su kako bi se stavio ugradni vodokotlić, okačio lavabo i dobio prostor za odlaganje kaladonta, šminke i ostale higijene koju ljudi koriste i koja treba da je pri ruci“, istakla je arhitekta.

Za odlaganje stvari u kupatilu mogu se koristiti police, kutije, kukice najrazličitijih oblika i dimenzija. One rasterećuju prostor, čine ga funkcionalnijim, a mogu biti i veoma dekorativne.

„Još nešto što sam uspela da uradim u ovom kupatili, to je da stavim veliko ogledalo. Ne samo zbog toga što savkome u kupatilu treba ogledalo nego što to dodatno povećava prostor“, kaže arhitekta.

Konkretno u ovom projektu je zamišljeno tako da se ova površina obradi i potpuno pripremi da se direktno za nju zalepi ogledalo. To su keramičari znali tako da su oni tačno podesili debljinu keramike da kada se ogledalo zalepi bude u istoj liniji sa keramikom, napomenula je arhitekta.

Kad je reč o pločicama, mermer je sada aktuelan, velike dimenzije pločica, kao i toplo drvo, kao materijal.

„Izabrane pločice su bele i povećavaju vizuelno prostor koji je mali. A pošto je tu beli mermer, to je hladan materijal, onda sam ubacila drvo, pločice koje su ustvari imitacija drveta, koje utopljavaju čitav prostor“, rekla je arhitekta.

Drvo se pojavljuje i kao detalj u tuš kabini, kao i i na podu.

Pošto je prostor mali, i on je kombinacija pločica, veliku ulogu u prostoru ima i osvetljenje i njegovo postavljanje.

Svetlo je izuzetno vžano u svakom rešenju enterijera, jer ono čini ambijent. Apsolutno to čine i materijali i sam projekat, ali i svetlo ima ključnu ulogu.

U letvice se postavljaju led tanka svetla u kupatilo, koja su vrlo efikasna i funkcionalna, napominje arhitekta. 

U ovo kupatilo veličine četiri metra kvadratna stao je i ugradni plakar od poda do plafona, dubine 30 centimetara. Urađen je u kombinaciji otvorenih i zatvorenih polica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво