„Veganska" moda

Dizajneri se sve češće udružuju sa zvezdama šou-biznisa u pokušaju da promovišu modu koja „štedi" životinje. Među najistaknutijim dizajnerima „veganske" mode jeste Stela Makartni, koja će zajedno sa pevačem Morisijem kreirati kolekciju obuće napravljenu isključivo od materijala koji nisu životinjskog porekla.

Mnoge svetske zvezde ponose se činjenicom da su vegetarijanci ili vegani i rado (u svakoj prilici) to ističu.

Međutim, do skora im je bilo teško da objasne zašto je neprihvatljivo jesti meso, ali je sasvim u redu nositi kožnu obuću, odeću i „asesoare", poput torbi, kaiševa i rukavica. Životinje stradaju u oba slučaja...

U poslednje vreme im ide na ruku to što se modna industrija sve više okreće tzv. ekološkim materijalima, pa možete biti u trendu i ako nosite cipele ili torbu od veštačke kože.

Jedna od najpoznatijih dizajnerki koja kreira tzv. „vegansku" modu, jeste Stela Makartni.

Stela je, kao i njen otac Pol Makartni, zakleti vegetarijanac i borac za prava životinja.

Britanski mediji objavili su da će Makartnijeva i slavni muzičar Morisi, takođe vegetarijanac, zajednički kreirati kolekciju obuće koja će biti načinjena isključivo od „veganskih "materijala, odnosno onih koji nisu životinjskog porekla.

Namera im je da pokažu da nije neophodno koristiti kožu životinja da bi se načinila kvalitetna i dobro dizajnirana obuća.

„Projekat je još u ranoj fazi, ali nadama se da će se naša kolekcija obuće u prodavnicama pojaviti sledeće godine", rekla je Stela za britanski „Dejli mejl".

Nedavno je objavljeno i da će britanska dizajnerka udružiti snage sa još jednom poznatom vegetarijankom, pevačicom Leonom Luis.

Pored kože, u veganskoj modi neprihvatljiv je bilo koji materijal čija proizvodnja podrazumeva okrutan tretman životinja.

To znači, nema krzna, svile (stradaju svilene bube), ali ni vune ukoliko je utvrđeno da se ovce na farmama uzgajaju u lošim uslovima.

Osnovna poruka dizajnera „veganske" mode jeste: moguće je istovremeno biti moderan i imati čistu savest!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво