Vesela i moćna žuta boja

Iako u Japanu predstavlja hrabrost i odvažnost, žuta boja u mnogim kulturama dovodi se u vezu sa suštom suprotnošću - kukavičlukom i oprezom. Osim na semaforu, „sunčane" nijanse ove boje su svuda oko nas.

Uprkos tome što u mnogim kulturama žuta boja asocira na kukavičluk ili opreznost, zbog čega je najverovatnije i izabrana za jedno od signalnih „svetiljki" na semaforu, osobe koje se pri izboru garderobe, šminke ili elemenata životnog prostora odluče za nju, ne krase takve osobine uopšte.

Kako je u pitanju topla boja, i žuta je, poput crvene, kontradiktorne simbolike. Neki kao prvu asocijaciju, kada je u pitanju ova boja, imaju svetlost Sunca, što, opet, simbolizuje razdraganost, nadu i sreću.

Ipak, žuta nosi i pečat obmane, tako da se može tumačiti i pozitivno i negativno. 

Žene su u prošlosti godinama nosile žute trake i kao simbol nade da će im se muževi vratiti iz rata. Danas, takođe, dnevna soba obasjana takvim ukrasima i mašnama voljenim osobama simbolično „iskazuje" pozdrave dobrododošlice.

Zahvaljujući tome što su svetle i lako uočljive, jarke nijanse žute boje veoma su korisna tamo gde je neophodno staviti oznaku o opasnosti. Znaci i nalepnice upozorenja žute boje signaliziraju rizik, ali je za neposrednu opasnost ipak rezervisana crvena.

U nekim kulturama žuta boja dovodi se u vezu sa kukavičlukom, a u Egiptu je znak žalosti. Tokom srednjovekovnog perioda glumci su zbog toga oblačili žute odore koje su označavale neku vezu sa smrću.

Sa druge strane, u Japanu predstavlja hrabrost i odvažnost, dok se u indijskoj kulturi dovodi u vezu sa trgovinom, a zabeleženo je da u nekim krajevima sveta označava i mir.

Timski igrač

Kao osnovna boja žuta funkcioniše odlično, međutim, neki stručnjaci smatraju da bolje dolazi do izražaja ukoliko se kombinuje sa drugim bojama, bilo da je u pitanju šminka, garderoba, nameštaj ili bašta.

U situacijama kada su crvena i narandžasta suviše „jake" ili tamne, jarka, limun žuta dočaraće pravu dozu uzbuđenja.

Zatvorenije nijanse plave i sive boje veoma se lako „vraćaju u život" pored žutog detalja poput kaiša, tašne, cipela ili ešarpe, a za naglašeniju živost potrebna je bluza, suknja ili pantalone. Isto pravilo važi i za životni prostor - uz vesele sitnice razlike će biti više nego očigledne.

Citrusne kombinacije narandžaste i otvorenožute nedvosmisleno asociraju na leto, dok blede, gotovo pastelne nijanse žute boje deluju neutralno uz tamnije i bogatije boje.

Kombinacija koja zbog velikog kontrasta najviše privlači pažnju je svakako udruživanje žute i plave boje.

Prema rečima modnih stručnjaka, neutralna siva i veoma malo crne pored žute daće haj-tek izgled, dok „pakt" između žute i crvene pobuđuje osećaj visokog uzbuđenja.

Boje zemlje i masline lepo se uklapaju sa zagasitijim nijansama žute dajući sofisticiran, ali veoma prirodan izgled.

Valer žute boje kreće se od najsvetlijih pastelnih nijansi, preko limun žute, boje šafrana, karamele i zlata, sve do zagasitih dubina oker tonova i boje senfa. Moć žute boje je velika i neke osobe vešto je okreću u svoju korist.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво