Sabor narodne muzike, nova pesma za antologiju

Pobednička pesma prvog Sabora narodne muzike je pesma Hasana Dudića „Ja sam žena, nisam stena“ koju je izvela Ivana Šašić.

00.45 – Glasovi publike pristigli SMS porukama nisu promenili vodeću poziciju na tabeli i tako je prvo mesto na prvom Saboru narodne muzike ubedljivo osvojila pesma za koju je tekst i muziku uradio Hasan Dudić, a aranžman Zoran Vlajić, Ja sam žena, nisam stena koju je otpevala Ivana Šašić.

Drugo mesto i nagradu od 250.000 dinara osvojio je Nemanja Maksimović za pesmu Lepa Stana, za koju je tekst napisao Krsta Stanković Njenjulović, a muziku Krsta Stanković Njenjulović i Dragana Marinović Simonović.

Treće mesto i 180.000 dinara osvojio je Nikola Zekić i Rasti moj zeleni bore na muziku i tekst Radoslava Graića. 

00.30 – Posle glasova koje je dodelio stručni žiri treće mesto na tabeli osvojio je Nikola Zekić sa pesmom Rasti moj zeleni bore, na drugom se nalazio Đorđe Čavić i Kad se duša na žicu poseče, a na prvom Ivana Šašić i pesma Ja sam žena, nisam stena.  

Na Saboru su dodeljene i dve nagrade koje ne zavise ni od glasova publike ni od glasova stručnog žirija, već od ocene koju je doneo autorski stručni žiri, koji se bavio odabirom najboljeg teksta i najboljeg aranžmana.

Stručni autorski žiri činili su proslavljeni tekstopisac Marina Tucaković, Slobodan Marković, autor i aranžer mnogobrojnih hitova zabavne i narodne muzike i Zoran Dašić, kompozitor i tekstopisac „Legendi“.

Autorski stručni žiri je doneo jednoglasne odluke i za najbolji aranžman nagradio Zorana Vlajića, koji je istovremeno i autor muzike za pesmu Svedok ljubavi koju je izveo Kale Dijamant.

Zadatak za izbor najboljeg teksta, kako ističe Marina Tucaković, nije bio ni malo lak, ali kada su čuli i pročitali reči pesme Kad se duša na žicu poseče, autorski žiri je jednoglasno odlučio da je taj tekst i autentičan i poetičan, a pri tom i malo drugačiji te je zato nagradio Nemanju Radivojšića, autora teksta, u čije ime je nagradu primio izvođač pesme, Đorđe Čavić. 

Dobitnica estradno-muzičke nagrade za životno delo je Dragana Mirković, najmlađa dobitnica ovog priznanja od kada se dodeljuje ovo priznanje. Priznanje joj je uručio predsednik Semusa, Dragiša Golubović Golub.

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije dodeljuje nekoliko priznanja zaslužnim velikanima muzičke scene i to u kategoriji nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije.

Vršnjaku Radio Beograda, 95-godišnjem muzičaru, aranžeru, kompozitoru, dugogodišnjem dirigentu džez orkestra Televizije Beograd Ljubiši Bubiši Simiću priznanje je uručila Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a, Olivera Kovačević.

Nacionalno priznanje za narodnu muziku uručeno je i dugogodišnjem violinisti Narodnog orkestra Radio Beograda, Branku Belobrku.

Priznanje za narodnu muziku za 2019. godinu dodeljeno je Ljubiši Pavkoviću, čoveku koji je klavirsku harmoniku postavio na mesto koje joj pripada.

Nacionalnu nagradu dobio je i Nedeljko Bilkić, pevač koji je tri puta pobeđivao na beogradskim Saborima, napisao preko stotinu kompozicija, snimio 30 LP ploča i stotinak singlova.

Ovo veče nije moglo da prođe ni bez dame koja je gradila narodnu muziku u Srbiji i upisala se u njenu istoriju. Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije je i Lepa Lukić.

23.50 – Glasanje je završeno! Dok čekamo da se izbroje glasovi, uručena su priznanja zaslužnim umetnicima. 

Pobednik Sabora narodne muzike biće izabran po evrovizijskom načinu glasanja, odnosno ravnopravnom podelom glasova stručnog žirija i glasove gledalaca pristiglih putem SMS poruka. SMS glasanje publike traje 15 minuta, a sa jednog broja može se glasati do 20 puta.  

Gledaoci imaju 15 minuta da pošalju SMS sa rednim brojem izođača i pesme koja im se najviše dopala na broj 5556. Cena poruke je 36 dinara, a sav prihod namenjen je Udruženju roditelja dece obolele od malignih bolesti, „Zvončica“. 

23.00 – Predstavljanje takmičara se bliži kraju. Dragi Domić dolazi iz Šapca i peva Hvala ti jedina moja. Mlađenu Tošoviću treba Anestetik jer mu je srce slomljeno. Bože, kakva žena voli samo Acka Nezirovića, a „Akademci“ iz Niša nas vraćaju u prošlost i pevaju nam pesmu Komšika.

22.40 – Sledi još osam kompozicija. Pod rednim brojem 17 Biljana Petković peva pesmu o rastanku Hladne ruke, tužne oči. Nemanja Kujundžić poručuje Čekaj me, a Ivana Šašić veruje da će njena pesma Ja sam žena, nisam stena, postati novi evergrin. Mića Rašić zna da Ljuta rakija jedina može da „obori“ Srbina.  

22.20 – Svom snagom svoga glasa, Nada Jovanović ipak kaže Više se ne borim. Bojana Bogosavljević nas vodi na put Od Požege do Šargana, ali Jadranka Barjaktarović se odlučuje da krene Đe me ljubav vodi. Kad se duša na žicu poseče, Đorđe Čavić ne zna da li tuguje ili slavi.

22.00 – Renato Henc veruje da će se desiti Ako nam je tako suđeno. Napiši pesmu poziva Mirjana Aleksić, a Biljana Prokić peva Prva ljubav, dok Maja Lazović saopštava Konačno.

21.35 – Todor Maletin odlučno tvrdi Snove vam ne dam, a Nikola Zekić peva Rasti moj zeleni bore i poziva nas da zapevamo i zaigramo zajedno. Bane Mojićević želi da uživamo uz numeru Majko sudbino, a Hej živote tugo moja kaže mlada Irina Arsenijević.

21.19 - Takmičarski deo Sabora otvara Nemanja Maksimović pesmom o Lepoj Stani koja pamet muti. Kale Dijamant je Svedok ljubavi i poziva nas da sa njim zapevamo svi. Vesna Dimić nas vodi na Sever i jug.  Nenad Milevski kaže Sve je tebi oprošteno i poziva nas da obratimo pažnju na reči njegove pesme.

21.00- Izbor najbolje kompozicije u duhu srpske tradicije može da počne. Uz zvuke pesme Sliku tvoju ljubim, Snežana Đurišić, Marinko Rokvić i Ana Bekuta podsećaju nas na neprolazni hit Tome Zdravkovića. 

U organizaciji Radio-televizije Srbije i Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) organizovano je takmičenje u okviru kojeg će biti proglašena najbolja kompozicija, tekst i aranžman.

Prvo mesto u kategoriji najbolje kompozicije poneće 350.000, drugo mesto 250.000, dok za treće mesto sledi 180.000 dinara.

Osim toga, najbolji tekst i aranžman biće nagrađeni sa po 100.000 dinara. Značajnim pojedincima SEMUS će dodeliti i nagrade Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije.

Pored takmičarskog programa, Sabor upotpunjuju i posebni gosti - Dragana Mirković, Snežana Đurišić, Ana Bekuta i Marinko Rokvić.

Za muzičku podršku pobrinuće se Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića i Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво