Crna Gora uz Srbiju u finalu „Evrosonga“

Lista učesnika subotnjeg velikog finala „Evrosonga“ konačno je potpuna. Finalisti iz druge polufinalne večeri su: Litvanija, Poljska, Slovenija, Švedska, Norveška, Crna Gora, Kipar, Azerbejdžan, Letonija i Izrael.

22.57 - Publika i žiri odlučili! U finalu su: Litvanija, Poljska, Slovenija, Švedska, Norveška, Crna Gora, Kipar, Azerbejdžan, Letonija i Izrael.

22.40 - Okončano glasanje. Prikupljaju se rezultati i uskoro će biti saopštena imena novih 10 finalista.

22.24 - Počelo je glasanje za izbor novih 10 finalista. Neizvesnost će trajati 15 minuta.

22.20 - Simpatični Kipranin Džon Karajianis pobrinuo se da se publika ne razmrda previše sa baladom One Thing I Should Have Done. To, međutim, nije sprečilo slovenački duet i bračni par Marjetku i Reja da podignu publiku na noge pesmom Here For You. Večerašnje polufinale zatvorila je Poljakinja Monika Kušinska, koja je u divnoj beloj haljini, uz pratnju klavira, pevala u ime ljubavi (In The Name of Love).

22.12 - Islanđanka Marija Olafs do finala misli da može sa numerom Unbroken. Zanimljivim nastupom i odlično uklopljenim video-projekcijama publici se predstavio švedski takmičar Mans Zelmerlou pesmom Heroes. Švajcarkinja Melani Rene kaže da je njeno vreme da zasija (My Time to Shine).

21.57 - Zanimljivim nastupom Izraelac Nadav Gueđ želi da Evropi pokaže Tel Aviv i poruči da je Golden Boy za finale. Mešanog afričkog i ruskog porekla, atraktivna Letonka Aminata moćnim glasom pevala je o ljubavi. Sedam godina nakon što je predstavljao Azerbejdžan na prvom evrovizijskom pojavljivanju, Elnur Husejnov pokušao osvoji srca evropske publike pesmom Hour of The Wolf.

21.46 - Još jedan duet na bini dolazi iz Norveške - Murland i Debra Skarlet izveli su pesmu A Monster Like Me. Dvadesetogodišnja Portugalka veliki je talenat u svojoj zemlji, koju je predstavila numerom Ha Um Mar Que Nos Separa. Češki duet Marta Jandova i Vaclav Noid Barta, kompozicijom Hope Never Dies, misle da je nada sve što im je potrebno za prolazak u finale.

21.31 - Jednu od retkih pesama na maternjem jeziku otpevao je Nenad Knežević, popularni Knez, koji je sjajnim izvođenjem balade Adio oduševio publiku u Beču. Gruzijska „ratnica“ Amber predstavila se energičnom baladom Warrior. Zanimljivo je da je ona već jednom učestvovala na „Evrosongu“, ali kao prateći vokal 2012. godine u Bakuu.

21.22 - Sedeći za klavirom Irkinja Moli Sterling uz pratnju benda pokušala je da odvede publiku u šumovite predele svoje zemlje sa baladom Playing With Numbers. Romantičnom numerom Chains of Light evropskoj publici predstavili su se najmlađi učesnici u istoriji „Evrosonga“ Anita Simončini i Mišel Perniola iz San Marina.  

21.08 - Drugo polufinalno veče započelo predstavljanjem učesnika. Čast da otvori muzički deo takmičenja ima litvanski duet, Monika Linkit i Vaidas Baumila pesmom This Time.

Šanse da se domognu finala najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu večeras su imali predstavnici: Litvanije, Irske, San Marina, Crne Gore, Malte, Norveške, Portugalije, Češke, Izraela, Letonije, Azerbejdžana, Islanda, Švedske, Švajcarske, Kipra, Slovenije i Poljske.

Oni su se borili da se pridruže izvođačima iz deset zemalja koji su se u utorak plasirali u finale.

Zajedno sa srpskom predstavnicom Bojanom Stamenov, u finalu su svoja mesta pre dva dana obezbedili izvođači iz Albanije, Jermenije, Rusije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Estonije, Gruzije i Belgije.

I večeras su o prolazu odlučivali glasovi publike i žirija. Osim 17 zemalja učesnica, pravo glasa imali su i ljudi iz Nemačke, Italije, Ujedinjenog kraljevstva i Australije.

Sistem glasanja

Odluku o tome ko ulazi u finale donose publika i stručni žiri, u odnosu 50:50.

Publika će moći da glasa telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije, a glasanje će se obaviti nakon što sve zemlje izvedu svoje numere, i to u trajanju od 15 minuta.

Stručni žiri je sačinjen od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija će rangirati numere od prve do poslednje u polufinalu u kojem nastupa zemlja u čije ime glasaju, a isti žiri će glasati i u finalu.

Kombinovanjem glasova publike i stručnog žirija dolazi se do konačnog rasporeda poena koje zemlja dodeljuje, i to po tradicionalnom načinu, najbolja pesma dobija 12 poena, druga po redosledu 10, treća osam, i tako od sedam do jednog poena, za pesmu sa najmanje glasova.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво