Читај ми!

Sutra sa Zvonkom „Od Banata prema Sremu“

Bard tamburaške muzike Zvonko Bogdan povešće sutra u Centru „Sava“, u 20.30, Beograđane na novo putovanje kroz muzičku istoriju panonske ravnice koncertom simbolično nazvanim „Od Banata prema Sremu“.

„Svake jeseni u Beogradu dovodim sa sobom najbolje tamburaše, jer samo tako možemo na najbolji način dočarati pesme i priče iz vremena koje se vratiti neće. Za početak, koncert se zove 'Od Banata prema Sremu' ali putovaćemo pesmom, melodijom i muzikom od Visokih Tatri i Karpata do Balkana, pa dokle stignemo!“, najavljuje Zvonko Bogdan.

Autor tamburaških klasika Hej, salaši na severu Bačke, Već odavno spremam svog mrkova, Govori se da me varaš... za naziv novog koncerta u Beogradu odabrao je početne stihove pesme Vratiće se rode, koju su ranije snimili kao A ti se nećeš vratiti autor stihova Momčilo Bajagić-Bajaga i muzike Saša Lošić za hit seriju Vratiće se rode.

„Sa dozvolom Bajage i Loše napravio sam jednu malu tamburašku priču. Čim pomenete ravnicu na jedan interesantan način 'od Banata prema Sremu, nisko oblaci', to već daje jednu sliku. Meni je bilo interesantno da to na tamburaški način obradim“, objašnjava Zvonko Bogdan.

Ulaznica za koncert „Od Banata prema Sremu“ Zvonka Bogdana ima još ponešto na blagajni Sava centra i preko mreže „Eventim“, „Gigstiks“, „Tiketlajn“ i „DDtikets“ po ceni od 1.300, 1.600, 1.900 ili 2.100 dinara.

A mogao je biti glumac...

Zvonko Bogdan je rođen u Somboru 5. januara 1942. godine. Odrastao je na salašu svoga dide, gde je proveo vreme do polaska u školu i, kako se kasnije pokazalo, najlepši deo detinjstva i života. Uspomene na te dane i danas su živih i vedrih boja.

Mogao je biti glumac, ali se opredelio za muziku. Pored toga što je poznat kao interpretator, on je i kompozitor, pesnik i jedan od najboljih trenera i vozača kasačkih konja u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji. Osim konja, njegova ljubav su i golubovi pismonoše.

Sve kompozicije Zvonka Bogdana vezane su za njemu značajne trenutke u vremenu, ljude i događaje.

Godine 1971. napisao je jednu od svojih prvih pesama - Ej, salaši na severu Bačke.

Zatim slede: Govori se da me varaš (posvećena ujaku), Već odavno spremam svog mrkova, Ne mogu se tačno setit leta, Jedan stari kontrabas, Markova čežnja, Otvori prozor ljubavi moja, Tamburice moja, Prošle su mnoge ljubavi (posvećena ćerki Evelini), Život teče u laganom ritmu...

Zvonko Bogdan je snimio 11 LP ploča, pet singl ploča i mnoštvo kaseta i CD-ova u raznim izdanjima. Najviše snimaka ima sa tamburaškim orkestrom Radio-televizije Vojvodine (nekada Tamburaški orkestar Radio Novog Sada, pod upravom Janike Balaža).

Kruna njegovog muzičkog stvaralaštva je LP ploča snimljena 1974. godine sa najboljim primašem Mađarske, Šandorom Lakatošem.

Poslednjih nekoliko decenija Zvonko Bogdan najviše nastupa sa tamburašima Radio Novog Sada.

Učesnik je nekoliko stotina dobrotvornih koncerata i dobitnik nebrojeno mnogo nagrada i priznanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво