Читај ми!

Gde se „zaturila“ Kristalna prizma?

Amerikanci dodeljuju Oskara, Britanci nagradu Bafta, Francuzi Cezara, Španci Goju. Srpska akademija filmske umetnosti i nauke dodeljivala je Kristalnu prizmu do 1998. godine, od kada se dometi srpske kinematografije na godišnjem nivou ne vrednuju.

Godišnja nagrada Srpske akademije filmske umetnosti Kristalna prizma prvi put je dodeljena 1993. godine. Bila je namera da se domaći filmovi i stvaraoci nagrade u svim segmentima, ali i da se isprave eventualni propusti sa domaćih takmičarskih festivala.

Svečanost se održavala, zahvaljujući sponzorskim sredstvima, sve do 1996. a onda je ponestalo para, a i prepolovila se godišnja produkcija. Prešlo se na dvogodišnje nagrađivanje, ali ni to nije opstalo.

„Ovih godina nismo dodeljivali Kristalnu prizmu, prvo zato što nismo imali sredstva da isfinansiramo samu izradu Kristalne prizme i pratećih dokumenata, nismo imali sredstva da iznajmimo salu i angažujemo izvođače, a samo ministarstvo, odnosno Sekretarijat za kulturu grada nije u tome prepoznao nešto što je toliko aktraktivno i važno", objašnjava Mirko Beoković, generalni sekretar Akademije filmske umetnosti i nauke.

U Ministarstvu kulture kažu da oni učestvuju u sufinansiranju reprezentativnih udruženja i u dodeli godišnjih nagrada, ali da zahtev za ponovno pokretanje Kristalne prizme nije stigao.

Jedino stručno godišnje filmsko priznanje koja imamo su nagrade FIPRESCI - kao rezultat glasanja članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara.

„Mislim da je to dobro i trebalo bi, naravno, i da se uspostavi ponovo nagrada AFUN-a, jer je to bila značajna nagrada i ima specifičnu težinu, veću nego što je samo Udruženje kritičara", rekao je za RTS Borislav Anđelić, predsednik FIPRESCI Srbija.

Ivan Karl, urednik Filmskog programa RTS-a, smatra da su problemi mnogo šireg karaktera, jer u Srbiji nema bioskopske mreže, nije donet zakon o kinematografiji, a ni Filmski centar Srbije ne funkcioniše u punom kapacitetu.

„Bez rešavanja ova tri problema teško da ćemo da utvrdimo ko i po kom kriterijumu bira i nagrađuje srpske filmove na godišnjem nivou", smatra Karl.

Jedno je sigurno, Ministarstvo kulture trebalo bi sa Filmskim centrom Srbije da usaglasi kako se vrednuje i predstavlja srpski film.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво