Kako se film „Parazit“ našao na programu RTS-a pre dodele Oskara

RTS je svake godine nastojao da neposredno pred dodelu Oskara prikaže film koji ima ozbiljne šanse da osvoji neki. Kako izgleda taj posao i otkud to da RTS ima svetsku televizijsku premijeru filma o kojem trenutno ceo svet priča objašnjava urednik Filmskog programa RTS-a.

Prenos dodele Oskara kao najpoznatije filmske nagrade oko koje se uvek diže najviše prašine, svake godine je jedinstven izazov.

Pored činjenice da se ugovori potpisuju maltene pred samo emitovanje i tehničkih izazova, popuna stranog EPP vremena našim materijalom i organizovanja ekipe koja će profesionalno odraditi prenos, postoji i jedno čisto uredničko pitanje.

Pošto tradicionalno pred dodelu ide neki Oskarovac ili kandidat za tu nagradu, koji film odabrati?

RTS je u nekoliko navrata u noći Oskara puštao kandidate u konkurenciji za najbolji „strani“ (tj. neamerički) film.

Nove američke filmove-kandidate je vrlo teško, najčešće nemoguće dobiti za televizijsko emitovanje, ali je uz malo truda i sreće moguće doći do prava za ove ostale.

Čak i kada je RTS imao licencno pravo na neke od kandidata i direktno upoznavao gledaoce sa onim što će biti u trci za prestižnu nagradu, ta je nagrada „našim favoritima“ uvek izmicala.

Do 2020. godine kada je film Bonga Džun Hoa Parazit napravio presedan i ne samo dobio Oskara za najbolji neamerički film, nego i za originalni scenario, režiju i najbolji film. Fantastičan uspeh!

Puštanje filma pred prenos dodele Oskara nije puka popuna programa, već pokušaj da se gledaocima približi makar jedno ostvarenje od brojnih koje su u trci.

Ovo je jedan od filmova o kojima će se pričati narednih godina

U slučaju Parazita, uveren sam da će tako i biti – reč je o provokativnom delu vrlo vešto spojenih žanrova koje ne samo što prikazuje klasno raslojeno društvo, već analizira i kritikuje i mentalitetske razlike, te je podložno različitim tumačenjima u svetu kakav je danas.

Pun pogodak za srpsku televizijsku publiku ostvaren je posle dugih pregovora sa nosiocem licence "MCF Megacom Film". Reč je partnerskoj kompaniji s kojom imamo dugogodišnju saradnju i u ovom slučaju su se, s obzirom na to da je Parazit praktično usred bioskopske distribucije, odrekli dela zarade da bi RTS imao svetsku televizijsku premijeru.

Direktoru „Megakom filma“ i Kombank dvorane, Igoru Stankoviću, ovim iskreno zahvaljujem, u svoje ime, u ime kompletnog rukovodstva Radio-televizije Srbije i brojnih gledalaca koji su u filmu uživali.

Dodatni kuriozitet ovog nesvakidašnjeg televizijskog događaja jeste i to da se za ovu premijeru zainteresovala čak i ambasada Južne Koreje.

Reakcije na ono što se sinoć događalo na RTS-u i teatru „Dolbi“ uglavnom su fenomenalne, što me raduje, kako profesionalno, tako i lično, jer je Parazit bio moj favorit.

Veoma su zabavni i komentari gledalaca koji se pitaju da li je RTS imao neku dojavu ko će pobediti.

S tim u vezi bio sam slobodan da poznati slogan Radio-televizije Srbije malo proširim. Od sada on glasi: „Vaše pravo da znate sve... unapred“.

Autor teksta je odgovorni urednik Filmskog i stranog serijskog programa Radio-televizije Srbije.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије